Přerovský průpich získal reálnější obrys

Přerov - Průtah centrem Přerova získal reálnější obrys. Stavbu silnice, která má městu ulevit od nadměrné dopravy, podpořili zastupitelé pětadvaceti miliony korun. Tato částka půjde na takzvaný průpich, který povede od autobusového nádraží ke Komenského ulici.

Přerovem denně projedou desetitisíce aut. V ranní a odpolední špičce se některými místy ve městě dá projet jen s obtížemi. Pomoci má právě průtah centrem. Město o tři a půl kilometru dlouhou silnici, která odvede tranzitní dopravu ve směru od Zlína na budoucí mimoúrovňovou křižovatku v Předmostí, usiluje už osm let. Půlkilometrový průpich je přitom stěžejní. „Průpich je páteřní komunikace města, která by měla zabezpečit vyvedení dopravy z města na sever a na jih,“ potvrdil náměstek primátora Josef Kulíšek. „Nyní zpracováváme investiční záměr. V případě jeho schválení bude zadána příprava dokumentace stavby pro stavební povolení a budou zahájeny výkupy pozemků,“ uvedla tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Průpich má stát asi dvě stě padesát milionů korun. Město se na této částce bude podílet pětadvaceti miliony. Jindy rozhádané zastupitelstvo tentokrát pro uvolnění peněz hlasovalo jednomyslně. „Tady je to dlouhodobá shoda programů, protože my jsme průpich vždycky prosazovali,“ říká zastupitel města Richard Šlechta. Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského se s výstavbou průpichu počítá a v ideálním případě by mohl být dokončený už v roce 2014. Zastupitelé města už teď řeší, jak by v budoucnu mělo vypadat okolí průpichu. O podobě celého prostoru chtějí rozhodnout ve spolupráci s majiteli sousedních pozemků.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)
Provoz v Přerově
Zdroj: ČT24