Evraz Vítkovice Steel chce novou pec za tři miliardy

Ostrava - Společnost Evraz Vítkovice Steel plánuje postavit v Ostravě novou elektrickou pec za tři miliardy korun. Firma si od stavby slibuje nezávislost na dodávkách surového železa ze společnosti ArcelorMittal Ostrava. Investice však nebude znamenat více pracovních míst. A nevyjasněná zůstala i otázka případného znečištění ovzduší. V případě, že by výstavba nové elektrické pece získala potřebná schválení, mohla by být do provozu uvedena v roce 2015.

Několik měsíců trvala v loňském roce jednání mezi společností ArcelorMittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel o cenách surového železa. Přestože se firmy nakonec dohodly, Evraz se nyní rozhodl postavit si vlastní elektrickou pec. „Ten projekt je pro nás velmi důležitý, nejen pro Vítkovice, ale pro celou skupinu Evraz. V příštích měsících ještě doladíme studii proveditelnosti,“ uvedl generální ředitel skupiny Evraz Pavel Tatyanin. Otázkou zůstává vliv nové pece na životní prostředí. Společnost na jednu stranu uvádí, že množství vypouštěných znečišťujících látek celkově sníží díky částečnému odstavení staré pece, na druhou stranu přiznává, že přesná čísla zatím nezná.

„Předbíhat čísla bez přesných technických podkladů by nebylo seriózní,“ vyjádřil se generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík. „Pokud by tady nedošlo k celkovému snížení produkce emisí, nemůžeme si další zdroj emisí na tomto území prostě dovolit,“ upozorňuje vedoucí ostravské pobočky sdružení ARNIKA Vendula Krčmářová. Zatímco případný dopad nové pece na životní prostředí není jasný, o vlivu na zaměstnanost zástupci společnosti Evraz Vítkovice Steel promluvili. „Z hlediska zaměstnanosti v této chvíli počítáme s tím, že zůstaneme na stejných číslech jako doposud,“ prozradil generální ředitel Zbyněk Kvapík. Kromě životního prostředí by měla zřejmě nová pec vliv i na společnost ArcelorMittal Ostrava. Ta do Evrazu v současnosti dodává čtvrtinu své produkce surového železa. Případnou výstavbu nového zařízení ale její zástupci zatím nechtějí komentovat.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vítkovice
Zdroj: ČT24