Boj s meningitidou je boj o život

Chuchelná - Na neděli připadá světový den meningitidy. V České republice stála loni život šest z šedesáti sedmi lidí, kteří se jí nakazili. Když pacient přežije, následky jsou většinou doživotní. V některých případech je nutná amputace. A po ní dlouhá rehabilitace. Center, které ji poskytují, je pořád málo. Jedno z nich je i v Chuchelné na Opavsku.

Meningokok útočí náhle - bez varování a většina nemocných se nedostane do nemocnice včas. Paní Andrea Brzobohatá si nejdřív myslela, že má chřipku, i v nemocnici pak trvalo, než stanovili diagnózu. Přišla o obě nohy, selhaly jí orgány. „Pak jsem ležela asi pět týdnů v umělém spánku, protože lékaři mi dávali tak čtyřprocentní šanci na to, že to přežiju, spíš si mysleli, že je to otázka času, že to nezvládnu, ale zvládla jsem to,“ vzpomíná na těžké okamžiky. Andrea mezitím absolvovala desítky zákroků - operací, transplantací, převazů. Bojuje dál a absolvuje náročnou rehabilitaci v rehabilitačním ústavu Chuchelná.

„Poté, co zvládne poměrně těžkou fyzickou přípravu, tak bude schopná chůze na protézách, bude ale záležet hodně na tom, jaký bude její psychický stav,“ říká primářka rehabilitačního ústavu Chuchelná Ilona Nedvědová. Meningitidu přenáší desetina populace - přenašeč onemocnět nemůže, nakazit ostatní ale ano. Důležité je nepodceňovat příznaky. Nejdříve se projevuje jako chřipka – horečkou, v pozdějším stádiu i krvácením do kůže a výraznou bolestí. „Ty meningiální příznaky jsou poměrně typické, pokud se snažíme přiložit hlavu na hruď a zvednout končetiny dolní nahoru, tak se tam objeví rychlá bodavá bolest,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Nejrizikovějšími skupinami jsou děti do jednoho roku a mladí lidé mezi 15 a 19 lety. Nejlepší prevencí je očkování, to ale absolvovala v Česku jenom necelá desetina dětí. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)