Bezpečnost při fotbale v rukou extremistů

Brno - Bezpečnostní agentura One Security, která se stará o pořádek na fotbalovém stadionu Zbrojovky Brno, si najímá pro práci lidi spojované s pravicovým extremismem, a dokonce výtržnictvím. Rvačka z nedávného utkání skončila nepřiměřeným zákrokem členů agentury, po němž musel být jeden z fanoušků odvezen do nemocnice a případ vyšetřuje policie. Vedení klubu prý nemělo o něčem takovém ani tušení. Dobrému jménu firmy nepřispívá ani skutečnost, že přímo její jednatel se u soudu zodpovídá za případ násilí na stadionu.

Antifašistická akce na záběrech České televize identifikovala v řadách ochranky jednoho vlivného neonacistu a hned několik aktivních i vysloužilých fotbalových chuligánů. Jejich přeměna ve strážce pořádku funguje také v jiných zemích, tvrdí odborník na extremismus Miroslav Mareš. „Ta logika byla taková, že ti staří dokáží zkrotit ty mladé. Nicméně pokud agentura nedokáže svoje lidi ohlídat, tak to je samozřejmě problém,“ tvrdí odborník na extremismus z Masarykovy univerzity v Brně. Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno tvrdí, že ani netuší, koho najala. „To já nemohu vědět. To co mi říkáte, je pro mě novinka,“ řekl ČT technický ředitel klubu Pavel Slezák.

Problém se objevil už loni na utkání hokejové Komety, kdy na pořádek dohlíželi chuligáni z takzvaného Johny Kentus Gangu, jehož členové vyvolávali v brněnských ulicích krvavé střety. Vedení hokejového klubu ochranku vystřídalo, ke stejnému kroku se chystá i Zbrojovka. Policie případ šetří jako výtržnictví, na příští týden si předvolala všechny účastníky incidentu. „Zatím se soustředíme na jednoho pachatele,“ potvrdil brněnský policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Fanoušek, kterého napadl člen ostrahy prudkým úderem do obličeje při nečinném přihlížení situaci, se netají tím, že se s klubem i bezpečnostní agenturou vyrovnal. Policii třeba neposkytne lékařskou zprávu ze svého ošetření, v důsledku toho nemusí k potrestání agresivního člena ochranky vůbec dojít. „Od Zbrojovky jsem byl rád za permanentku a se službou jsme si to vyříkali a dohodli se na podmínkách, které nebudu zveřejňovat,“ říká napadený fanoušek Dean Gale. Na otázku, zda dostal nějaké peníze. odpovídá neurčitě: „Asi jo.“