SŽDC konečně opraví popraskanou trať

Kostelec (Jihlavsko) – Jeden ze sporů stát versus stát končí. Správa železniční dopravní cesty do konce června opraví koleje turisticky atraktivní trati, která vede z Kostelce u Jihlavy přes Telč a Dačice do Slavonic. Jejich stav dlouho kritizovala Drážní inspekce, cestujícím prý hrozilo vážné nebezpečí. Železniční správa ale s opravou dlouho váhala. S její přípravou začala teprve, když generální inspektor Drážní inspekce napsal SŽDC otevřený dopis a na situaci poukázala i Česká televize. Vedení SŽDC současně začalo vyšetřovat, kdo za prodlením odporujícím zákonu stojí.

Drážní inspekce upozorňovala čtyři roky na praskliny na kolejnicích, které musí Správa železniční dopravní cesty – majitel a správce trati – opravit. SŽDC měla označená místa opravit do měsíce, ale neučinila tak. Podle inspektorů měly závady kolejnic různé rozměry včetně prasklých hlav. Na nich mohly vykolejit vlaky. „Stav kolejnic na téhle trati je výsledkem naprostého selhání kontrolních systémů provozovatele dráhy,“ komentoval stav kolejí vrchní inspektor brněnské pobočky Drážní inspekce Josef Dvořák.

Správa železniční dopravní cesty začala konat nikoli měsíc po prvním upozornění ze strany inspektorů, ale až po čtyřech letech, během kterých se stav trati dále zhoršoval. Kromě urychlené přípravy oprav teď také vedení SŽDC zjišťovalo, proč zůstala upozornění na rozbité kolejnice tak dlouho oslyšena. Vyšetřování ale nepřineslo žádný konkrétní výsledek. „Nedošlo k zásadnímu porušení povinností traťových zaměstnanců,“ sdělil mluvčí správy Pavel Halla. Finančně však bude postižen ředitel Správy dopravní cesty Jihlava Pavel Šprdlík.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Ve vyšetřování váhavosti SŽDC stále pokračuje policie. Zjišťuje, zda státní organizace nezpůsobila obecné ohrožení.

Zcela bezpečná by měla být trať z Kostelce do Slavonic před koncem června. Železniční správa na její opravu vyčlenila 30 milionů korun.