Moravskoslezský kraj přijde o stovky policistů, bojí se kolapsu

Ostrava - Moravskoslezskému kraji hrozí bezpečnostní kolaps, bojí se toho vedení krajské policie i odboráři. Policii má totiž opustit do konce příštího roku asi tisíc zaměstnanců - téměř polovina z Moravskoslezského kraje. Kriminalita v Ostravě je přitom druhá nejvyšší v republice. O snížení rozhodlo ministerstvo vnitra a policejní prezidium už v lednu. Rozhodovalo se pouze podle matematického výpočtu. Podle předsedy nezávislých policejních odborů Milana Štěpánka je to ale nesmysl. Tvrdí, že se musí vycházet z podrobného rozboru. Nová analýza, která by měla brát v potaz právě demografický vývoj a výši kriminality v jednotlivých regionech, už se zpracovává.

Už na přelomu roku ministerstvo vnitra zjistilo, že má v rozpočtu peníze jenom na 40 tisíc policistů a občanských zaměstnanců. To je důvod snížit jejich současný počet přibližně o tisíc. Nejvíc by na to měl doplatit Moravskoslezský kraj, ze kterého by do konce příštího roku mělo odejít téměř 400 policistů. „Projevilo by se to tak, že by bylo méně policistů v ulicích,“ uvedl ředitel PČR MS kraje Tomáš Tuhý.

„Kriminalita v Ostravě je druhá nejvyšší v republice, ten počet policistů by se měl naopak ještě navýšit,“ říká primátor Ostravy Petr Kajnar. S nápadem snížit počet policistů podle matematického modelu přišli bývalý ministr vnitra Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů. Oba už své posty opustili a poslední slovo budou mít jejich nástupci. „Ministr si vyžádá stanovisko policejního prezidenta, teprve pak se k této situaci vyjádří,“ uvedl mluvčí ministra vnitra Vladimír Řepka.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí policejního prezidenta Pavly Kopecké počty policistů tak, jak byly v lednu schváleny, nejsou konečné. Vše může změnit analýza, která se právě zpracovává a která by měla brát v potaz právě demografický vývoj a výši kriminality v jednotlivých regionech. Policisté, kterých by se snížení dotklo, se na druhou stanu nemusejí obávat, že by přišli o práci. Podle směrnice ministerstva vnitra by měli být převeleni do regionů, kde je jich málo. V praxi by to znamenalo, že například policista z Karviné by odešel za prací do Středočeského kraje nebo Prahy.

Vydáno pod