Jihlavská policie vypátrala organizované lupiče ze Slovenska

Jihlava – Organizovanou skupinu slovenských lupičů se podařilo odhalit na Vysočině. Pachatelé vykrádali sklady na území ČR a firmám tak způsobili celkovou škodu za 6 milionů korun. Jihlavská policie navíc zjistila, že gang vykradačů nemá na svědomí pouze krádeže skladovaných věcí, ale i přepadení čerpacích stanic a bank. Kriminalisté už tři zadržené Slováky ze sedmi poslali do vazby, ostatní jsou vyšetřováni na svobodě. Do vězení můžou jít až na 10 let.

Celkem 8 loupežných přepadení na veřejně obslužných místech během jednoho roku nebo 26 vykradených skladů – to jsou dosud prokázané činy, kvůli kterým policie zadržela část pachatelů ze Slovenska. Lupiči si vybírali například čerpací stanice, odkud si pokaždé kromě peněz odnesli také kupony na telefony. Jejich totožnost policie tají, jedinou nápovědu poskytl náměstek kriminální policie kraje Vysočina Pavel Peňáz. „Jedním z pachatelů loupežných přepadení byl 27letý občan slovenské národnosti,“ sdělil.

Dalším z oblíbených míst pro řádění lupičů byla budova České spořitelny v Brtnici na Jihlavsku. Zmiňovaný zadržený muž ji přepadl hned dvakrát. Vyzbrojen plynovou pistolí a zápalnou lahví si ze spořitelny v obou případech odnesl bezmála půl milionu korun. „Vzhledem k tomu, že se dopustil zvlášť závažného zločinu loupeže, hrozí mu odnětí od 5 do 12 let,“ uvedl vyšetřovatel Michal Laška.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

I díky lupiči ze Slovenska chytili policisti další zloděje ze stejné země. Na svědomí měli vloupání do 26 skladů po celém Česku. „Cílem se stávaly většinou sklady, kde bylo uskladněno měděné zboží, okapy a příslušenství, které bylo možné zpeněžit ve sběrných surovinách,“ blíže popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.