Troubky rozdělil spor o ochranu

Troubky (Olomoucký kraj) – Zastupitelé Troubek na Prostějovsku nechtějí protipovodňovou ochranu, kterou jim nabízí Povodí Moravy. Mají prý totiž lepší řešení. Rozhodli, že si nechají zpracovat odborníkem alternativní plán. Někteří místní se však bouří, zbytečné průtahy podle nich obec ohrožují. Obec byla v novodobé historii dvakrát postižena povodněmi. Poprvé v roce 1997, kdy se jednalo o nejhůře postižené sídlo povodní. Podruhé byla obec vyplavena v květnu loňského roku.

Je to už téměř rok od další ničivé povodně. Prohnala se Troubkami a nechala za sebou škody za statisíce. Po dalším roce obec stále nechrání protipovodňová opatření. Proč? Místní se neshodnou s Povodím Moravy, jak situaci řešit. Projekt vodohospodářů se jim zdá složitý a drahý. „Chceme na stůl variantu, která by se mohla srovnat s projektem Povodí Moravy,“ uvedl starosta Troubek Radek Brázda (STAN). Podle místních ale není s čím otálet. „Přijdou stejné deště, stejná voda, jako přišla loni, a my tady budeme sedět a říkat, že už ale zpracovanou variantu máme,“ prohlásil radní obce Libor Nedbal (Troubky nově a jinak).

Zastupitelé však odhlasovali, že si obec zaplatí vypracování nového projektu a potom zasedne s vodohospodáři ke společnému stolu. Ti mají ale jasné podmínky. „Jejich řešení nesmí ohrozit okolní obce a musí řešit problematiku spodních vod,“ potvrdila tisková mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Studii musí ještě posoudit ministerstva zemědělství a financí. Budou zjišťovat, zda je životaschopná, jinak obec na její realizace nezíská peníze.

Zaplavená obec Troubky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod