Malým obcím chybí peníze, berou jim je města

Moravské Budějovice – Malé obce přidružené k Moravským Budějovicím se zlobí, že od města dostávají jen málo peněz z přerozdělených daní. Tvrdí, že zdaleka nedostávají zpátky to, co do systému odevzdají. Podobné problémy trápí v celé zemi i stovky dalších malých obcí. V průměru totiž dostávají na jednoho obyvatele jen asi sedm tisíc korun.

„Cítíme se trochu okrádáni, protože nám nejde to, co by mělo jít,“ domnívá se předseda osadního výboru Jackov Jan Šťastný. Město obci dává málo peněz na nutné investice. Výsledkem tak jsou rozbité silnice, chybějící chodníky nebo zavřený kulturní dům.

Předsedové osadních výborů se proto společně snaží prosadit spravedlivější toky peněz. Argumentují tím, že v sousedních stejně velkých samostatných obcích se mají daleko lépe. „Hned na první pohled vidíte, že jste někde jinde, asfaltky, chodníky, zvelebené kulturáky,“ uvedl předseda osadního výboru Vesce Jiří Holík.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V České republice jsou takových obcí stovky. Přidružené obce se proto sejdou s vedením Moravských Budějovic v pondělí 9. května. Vedení města tvrdí, že se nepoměr snaží na centrální úrovni napravit. „Za současného stavu a rozpočtu, který město má, tak ale nejsme schopni jim přidat, protože nemáme ani korunu nazbyt,“ řekl místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb (nestr.).

Vydáno pod