Moravskoslezští záchranáři mají moderní pacientský simulátor

Ostrava - Moravskoslezští záchranáři mají novou unikátní pomůcku - pacientský simulátor. Ten slouží k bezpečnému nácviku lékařského zásahu u lidí ve vážném zdravotním stavu. Umí modelovat prakticky všechna onemocnění a prověřuje i týmovou spolupráci záchranářů. Jde o nejmodernější pomůcku svého druhu na světě a v České republice mají záchranáři k dispozici čtyři kusy.

Modelová situace - 29letý mladík zkolaboval na hřišti. Figurína napojená na počítač reaguje jako člověk: simuluje infarkt, plicní otok, srdeční selhání nebo křeče. Reaguje i na podané léky a jejich množství. Zdravotníci tak hned vědí, zda zasahují správně nebo jim pacient umírá. Model simuluje různé zvuky jako kašel nebo zvracení a také krvácení nebo třeba pocení. Instruktoři mohou zásah záchranářů sledovat z jiné místnosti a chování modelu ovládat na dálku. Počítač zaznamená jakýkoliv jejich krok. Záznam se uloží a může přijít konfrontace.

„Je to dobrá zpětná vazba na vychytání chyb a různých zaváhání nebo selhání při té cvičné situaci,“ myslí si tiskový mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. „Můžeme si natrénovat situace, které nejsou tak časté, se kterými se setkáváme spíše výjimečně a díky tomu, že si to vyzkoušíme v simulované situaci, potom nejsme překvapeni v reálu,“ říká i záchranář Radim Holek. Simulátor stál přes dva miliony korun, bude však sloužit nejen záchranářům, ale i mladým lékařům.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)