Cimbálové hody ve Valašském Meziříčí

Valašské Meziříčí - Příznivcům cimbálové muziky bude po dvou letech opět patřit Valašské Meziříčí. Na devátém ročníku soutěžního Mezinárodního festivalu cimbálu, který se koná od 18. do 22. května, se představí 37 interpretů. Vedle tuzemských nebudou chybět hosté z okolních států či z Moldavska a Běloruska, ale ani z exotických zemí, jako je Thajsko, Írán nebo Izrael.

„Některé už jsme tady měli. Mají nástroje, které jsou od našich odlišné. Mají jinou barvu, jinak se na ně hraje, je to opravdu zvláštní kolorit. Zahraniční účastníci se k nám vždy velmi těší a přijíždějí mnohdy téměř na své vlastní náklady,“ uvedla k účinkujícím ředitelka festivalu Růžena Děcká.

Podle ní se letos včetně doprovodného programu ve Valašském Meziříčí představí kolem 150 účastníků. Program je přitom rozmanitý a nabídne multižánrovou originální hru na tradiční hudební nástroje. Ředitelka také upozornila, že se posluchači mohou těšit i na řadu žánrových variací a propojení.

V doprovodném programu například vystoupí ve čtvrtek Michael Pospíšil a formace Ritornello, kteří předvedou hudbu 16. a 17. století, a v pátek Kalman Balogh & Gypsy Cimbalom Band z Maďarska, který bude hrát i folkové a jazzové skladby nebo world music. V sobotu je pak na programu závěrečný galakoncert vítězů soutěže a zahraničních hostů.

Ústřední částí festivalu ale bude třídenní interpretační soutěž. V její první části cimbalisté zahrají povinnou, barokní či klasickou a romantickou či impresionistickou skladbu. Ve finále pak nejlepší z nich předvedou skladbu současných skladatelů. Na přehlídce se představí sólisté i dua ve třech věkových kategoriích. Bude je hodnotit pětičlenná mezinárodní porota.

Vydáno pod