Olomoucká fakultní nemocnice pomáhá testovat novou léčbu rakoviny ledvin

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice se účastní mezinárodní studie, která ověřuje účinky cílené neboli biologické léčby nádorů ledvin. Výsledky budou zveřejněny za tři týdny ve Spojených státech, některé detaily ale prozradili olomoučtí lékaři už teď.

Rakovina ledvin nebolí a často se zjistí náhodou – inženýr Vít Rybák měl štěstí, že se rozhodl pro důkladnou preventivní prohlídku. Operace nádoru byla úspěšná, sedm let poté ale ukázalo „cétéčko“ opět špatnou zprávu – v oblasti plic se objevily metastázy. Z Hradce Králové se jezdí léčit do Olomouce. Na nádory ledvin nezabírá chemoterapie, jen takzvaná cílená léčba. „Ten lék je protilátka, která brzdí hormon, který odpovídá za tvorbu cév,“ vysvětluje přednosta Onkologické kliniky FN Olomouc Bohuslav Melichar.

„Je úžasné, že to funguje a že jsem se dožil vnoučat a jiných věcí, se kterými jsem už vlastně ani nepočítal,“ říká vděčně Vít Rybák. Účinky těchto léků se ověřují v celosvětové studii, do které se zapojilo 150 pacientů z různých zemí včetně například Německa či Španělska, zapojilo se i několik nemocných z České republiky. Nejvíce - dvanáct - je jich z olomoucké kliniky. Lékaři jim nasadili menší dávky léku a ve výsledku ubylo nežádoucích nevolností. Přesná čísla zazní v červnu na onkologickém kongresu v USA. „Ty výsledky jsou velmi slibné. Důležité je, že tato studie naznačuje, že vlastně se dá dát ta cílená léčba s relativně snesitelnými vedlejšími účinky,“ prozradil přednosta Onkologické kliniky FN Olomouc Bohuslav Melichar.

Reportáž Martiny Vysloužilové a Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Více o nadějné léčbě rakoviny ledvin, ale i o dalších diagnózách a objevech českých lékařů uvidíte v magazínu TEP 24 – vysílá se vždy v sobotu po půl jedenácté a v neděli po 22. hodině na ČT24. Najdete jej i na webových stránkách České televize.

Pacient Vít Rybák
Zdroj: ČT24