Ostrava hledá rodiče pro děti v sociálních ústavech

Ostrava - Dejme dětem rodinu je název nové kampaně, která právě odstartovala v Ostravě. Jejím cílem je najít zájemce o adopci nebo pěstounství. Na území města žije v sociálních ústavech 350 dětí. Snahou je umístit do náhradních rodin co nejvíce z nich. Sociálním pracovníkům se už přihlásil první zájemce. Kampaň vyvrcholí 22. listopadu, kdy se do Ostravy sjedou odborníci na toto téma z celé země.

Jedenáct tisíc dětí v ústavní péči - alarmující číslo, za které Česká republika už dlouho sklízí kritiku. V Ostravě čeká na novou rodinu 350 dětí. „Pokud se nám nepodaří pro dítě rodinu najít, tak je to náš problém, problém společnosti a měli bychom udělat všechno, abychom tu rodinu našli,“ myslí si Jarmila Valoušková z Fondu ohrožených dětí. Nevidomá Pavlínka měla štěstí. Ve třech letech si ji z kojeneckého ústavu přivezli manželé Folvarční, i když mají tři syny. „Vůbec nereagovala na své jméno, nesnesla, když jsem ji objímala,“ vzpomíná Renáta Folvarčná. Dnes je dívce devět a i přes svůj zrakový a mentální handicap hraje na klavír, sportuje a učí se Braillovu písmu. Hlavně ale tvrdí, že má ráda tatínka a maminku – u těchto dětí jeden z mála příběhů se šťastným koncem.

Ostrava teď vyrazila do boje a zahájila rozsáhlou kampaň s názvem Dejme dětem rodinu. Lidé se v ní dozví, co všechno náhradní péče obnáší, a jaké jsou rozdíly mezi osvojením a pěstounstvím. Existuje také takzvaná hostitelská péče, kdy děti umístěné v sociálních ústavech tráví víkendy, svátky nebo prázdniny u jiných lidí než u vlastních rodičů. „Kdybych neměl tak náročnou práci, tak bych tu hostitelskou péči zkusil využít. Na druhé straně mi připadá docela kruté vzít to dítě třeba na víkend a pak ho tam vrátit,“ odhaluje obě strany mince primátor města Ostravy Petr Kajnar.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Kampaň sotva odstartovala a sociální pracovníci už vědí o prvním zájemci. „Jedna paní se ozvala odboru sociálních věcí a projevila vážný zájem o pěstounství. Budeme rádi za každé dítě, které se dostane do rodiny,“ říká mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

  • Nevidomá Pavlínka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260063.jpg
  • Děti v ústavní péči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260064.jpg
Vydáno pod