Dva ostravští úředníci a manažer Bytostavu před soudem

Ostrava - Tři lidé obvinění z korupce se začali zpovídat před Okresním soudem v Ostravě. Dva úředníci z radnice Ostrava-Jih a manažer firmy Bytostav se měli domluvit, že zakázku za dvanáct milionů korun získá právě Bytostav. Všichni tři však vinu popírají. Pokud soud uzná obžalované vinnými, hrozí jim tresty odnětí svobody od dvou do deseti let.

Kvůli údajné manipulaci s veřejnou zakázkou stojí před soudem vedoucí právního odboru Hana Kalusová a referent investičního odboru Vladimír Sýkora z radnice Ostrava-Jih a náměstek ředitele firmy Bytostav Luděk Jahn. Podle státního zástupce Martina Fraše svým jednáním způsobili městskému obvodu Ostrava-Jih škodu více než 750 tisíc korun. „Já si myslím, že bychom si všichni měli počkat na vyjádření nezávislého soudu, který, jak předpokládám, potvrdí mou nevinu,“ vyjádřila se obžalovaná Hana Kalusová. Vinu odmítají i ostatní obžalovaní.

Vše začalo v roce 2009. Radnice vyhlásila zakázku za 12 milionů korun na rekonstrukci domu v Jubilejní kolonii. O deset měsíců později zatkla policie kvůli podezření z korupce Hanu Kalusovou a Luďka Jahna. Oba strávili měsíc ve vyšetřovací vazbě. Později policie obvinila i třetího aktéra, Vladimíra Sýkoru.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Ze zajištěných důkazů vyplývá, že všichni tři obvinění jednali za vzájemné součinnosti se záměrem změnit obsah již podané nabídky obchodní společnosti. Mezi obviněnými se uskutečnilo v průběhu šesti týdnů celkem 163 telefonních hovorů,“ uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství Ostrava Barbora Zajícová. Na podezřelé okolnosti zakázky upozornila policii samotná radnice. Přesto se Hana Kalusová mohla vrátit do práce. Veřejné zakázky už ale úřednice do své kompetence nedostala.

Korupční jednání v souvislosti s manipulací veřejných zakázek představuje podle Stanislava Beránka z Transparency International ČR nejčastější typ korupčního jednání. „Z tohoto důvodu je samozřejmě dobře, že je dost důkazů na to, aby se takový případ dostal před soud,“ řekl. Soudní proces může ale trvat i několik měsíců.

Trojice obžalovaných před soudem
Zdroj: ČT24