Žena, která připravila své klienty o 90 milionů, stojí před soudem

Ostrava - Případ údajné podvodnice z Českého Těšína začal řešit Krajský soud v Ostravě. Kristina Mrózková připravila podle obžaloby 116 klientů o 90 milionů korun, když jim nejméně pět let poskytovala nelegální bankovní služby. Žena svou vinu v přípravném řízení nepopřela. S ohledem na velký počet poškozených zatím nelze odhadnout, kdy soud vynese rozsudek.

Kristině Mrózkové z Českého Těšína důvěřovaly desítky lidí. Svěřovali jí své peníze a ona jim slibovala jejich vysoké zúročení. Systém fungoval několik let. Peníze do něj s vidinou snadného výdělku vkládali důchodci, studenti, ale i lékaři, právníci nebo podnikatelé. Jenže potom spadla klec. Obžalovaná jim oznámila, že už peníze nemá. 116 klientů tak přišlo celkem o 90 milionů korun. Kristina Mrózková se v roce 2009 sama přihlásila na policii. Několik týdnů strávila ve vazbě. „Skutek je dosud kvalifikován jako zvlášť závažný zločin podvodu,“ uvedla tisková mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Obžaloba má patnáct stran a výslech dvaašedesátileté ženy potrvá až do pátku a hrozí jí až deset let vězení. Na otázku, zda se cítí vinna, už měla dříve odpovědět, že ano. „Bylo to přípravné řízení a podstatné je, jak bude vypadat hlavní líčení. Uvidíme, jaký postoj zaujme,“ říká opatrně vrchní státní zástupce Martin Brzobohatý. Sám navrhl, aby soud vyslechl všech 116 poškozených. Hlavního líčení se tentokrát nezúčastnil ani jeden z nich. Podle mluvčí Lucie Böhmové se zatím soud nerozhodl, zda opravdu vyslechne všechny poškozené, kdy vynese rozsudek, tak nelze ani odhadnout.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)