V Olomouci vznikne kamenná promenáda

Olomouc - V rámci budování protipovodňových opatření si Olomoučtí daleko více užijí procházky kolem řeky Moravy. V centru města bude kamenná promenáda, jako je v Praze u Vltavy. Zaplavena má být pouze pár dní v roce, jinak bude sloužit k rekreaci. Po druhé etapě čeká vodohospodáře poslední nejnáročnější úsek úprav. Ten přijde až na 800 milionů korun a počítá například s vybudováním dvou nových mostů.

Lidé budou moci po většinu roku korzovat po břehu řeky Moravy mezi mosty na ulici Komenského a Masarykovou třídou. Vznikne tu takzvaná berma, tedy jedenáct a půl metru široký břeh. „Berma bude vyvýšená a bude docházet k výrazně nižšímu počtu dnů, kdy bude zaplavená, a to ještě v jarních měsících,“ řekl Radek Dosoudil, vedoucí odboru koncepce a rozvoje.

Povodí Moravy, tvůrce opatření, už připravuje výběrové řízení na zhotovitele. Nové nábřeží je ale jen zlomek druhé etapy protipovodňových opatření. S pracemi, které přijdou na 300 milionů, by chtěli vodohospodáři začít už letos. „Připravujeme rozšíření promenád, aby tam mohlo být více zeleně, ale vznikne i ostrov, který nebude přístupný,“ prohlásila Veronika Hrdá, tisková mluvčí Povodí Moravy.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Po úpravách podle odborníků město neohrozí ani 200letá voda. Navíc řeku Moravu vrátí do života města. „Hledala se řešení, která posilují rekreační potenciál řeky Moravy, to znamená travnaté břehy pro cyklostezky a in-line stezky,“ podotkl Dosoudil. Ve spolupráci s Unií pro řeku Moravu vybuduje Povodí Moravy kolem toku opatření pro živočichy, kteří podél něj žijí. „Pro občany to znamená, že kolem řeky vzniknou opravdu písčité či štěrkové pláže,“ řekla Hrdá.