Agel dostane do pronájmu novojičínskou nemocnici

Ostrava - Novojičínskou nemocnici bude řídit soukromá společnost Agel. Rozhodli o tom zastupitelé Moravskoslezského kraje. Podle hejtmana dluží nemocnice téměř čtyři sta milionů korun a společnost Agel by ji měla z tíživé situace vytáhnout. Konkrétní smlouvu o pronájmu nemocnice budou mít krajští zastupitelé na stole v září, na dalším zasedání rozhodnou o jejím schválení.

Co se zadluženou nemocnicí v Novém Jičíně řeší zastupitelé už roky. Peníze jí dát nemohou, prodat ji nechtějí. Své definitivní ANO tak řekli soukromé společnosti Agel. Ta dostane nemocnici do pronájmu. To se ale nelíbí nejvyššímu vedení ČSSD, volební závazek zní jasně: nepronajímat nemocnice soukromým firmám. „Předsednictvo žádá krajské organizace, aby při realizaci programu ČSSD na úrovni krajů respektovaly volební závazek, tedy nepřipustit pronájmy či privatizaci krajských zdravotnických zařízení,“ zní přesná citace z usnesení předsednictva ČSSD z letošního května. Hlasování o pronájmu nemocnice se zdrželi někteří členové ODS a KDU-ČSL, neměli prý pro rozhodnutí dostatek informací. „Jsme připraveni dále jednat, ale pro tuto chvíli jsme na bodu nula,“ prohlásil předseda klubu zastupitelů MS kraje Ivan Týle /ODS/.

Hejtman Moravskoslezského kraje slibuje speciální tým odborníků, kteří se budou problematikou zabývat a zajistí pro obě strany optimální smluvní podmínky. „Chceme, aby byl majetek nezcizitelný, aby byl zachován rozsah zdravotní péče a aby ta nemocnice byla ekonomicky v solidních parametrech,“ říká hejtman Jaroslav Palas /ČSSD/. Generální ředitel společnosti Agel Filip Dvořák slíbil, že nemocnice zachová všechny obory, které jsou tam nyní provozovány. Společnost Agel už v Moravskoslezském a Olomouckém kraji provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Do novojičínské nemocnice se chystá v příštím roce investovat tři sta padesát milionů korun. „Pokud by pronájem byl od prvního ledna, tak v tom prvním roce chceme kraji ulevit tím, že na sebe převezmeme celou odpovědnost za ty investice,“ dodal ředitel Filip Dvořák.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)
Novojičínská nemocnice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod