Cardillac - vraždy a zlato v ostravské opeře

Ostrava - Výjimečné představení uzavírá letošní divadelní sezonu Národního divadla moravskoslezského. Operní detektivka Cardillac skladatele Paula Hindemitha je stěžejním dílem německé hudby 20. století. Na českém jevišti se objevuje vůbec poprvé. Hlavní roli nabídl režisér Jiří Nekvasil znamenitému britskému barytonistovi Jacku Strauchovi. Premiéru měl Cardillac ve čtvrtek večer, tu druhou mohou diváci vidět v sobotu v 18:30.

Mystický až hororový příběh se odehrává v pařížských ulicích sedmnáctého století. Hlavní postavou je pařížský zlatník, jehož výtvory jsou spojeny s nevysvětlitelnými vraždami. Libreto vychází z romantické novely E. T. A. Hoffmanna Slečna ze Scudéry z roku 1819.

Opera měla světovou premiéru v roce 1926 ve Státní (Semperově) opeře v Drážďanech. Skladatel se však nesetkal s velkým pochopením diváků ani kritiky, která poukazovala na „velký rozpor mezi Hoffmannovým vroucím romantickým námětem a střízlivou neromantickou hudbou“. Hindemith své dílo po válce přepracoval a v nové verzi poprvé uvedl v červnu 1952 v Městském divadle v Curychu.

Reportáž Alexandry Přečkové a Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

V evropských operních síních je Cardillac velmi populární, česká jeviště ho ale neznají. Na českém území se tato opera hrála naposledy před více než 80 lety, rok po světové premiéře, a to v Novém německém divadle v Praze (dnešní Státní opeře). V českém divadle má svou premiéru až nyní.

„Vybíráme díla, která jsou divadelně i hudebně strhující a měly by zlomit takovou tu nedůvěru k hudbě 20. století,“ poznamenal k výběru Hindemithovy opery do repertoáru NDM režisér Jiří Nekvasil. Cardillac patří ke složitějším hudebním dílům. Jeho nemelodické pasáže vyžadují hodně soustředění.

„Role Cardillaca je velmi náročná pěvecky, herecky i osobnostně. Volba padla na Jacka Starucha, ten je přesně taková ta nervní osobnost, vynikající zpěvák a navíc přemýšlivý umělec,“ uvedl Nekvasil k hereckému obsazení. „Je neobvyklé hrát někoho, kdo vraždí. Dá se říct, že jde o roli psychopata, důležitý je proto psychologický přístup,“ doplnil ke své roli Strauch.

Diváci, kteří nestihli čtvrteční premiéru, mají v této sezoně šanci už jen v sobotu. Další reprízy Cardillaca uvede Národní divadlo moravskoslezské až po prázdninách.

  • Jacek Strauch v roli Cardillaca autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266434.jpg
  • Cardillac autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266430.jpg
  • Eva Dřízgová-Jirušová jako Cardillacova dcera autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2665/266437.jpg