Havlíčkův Brod opravil náměstí, lidem se ale nelíbí

Havlíčkův Brod – V Havlíčkově Brodě dnes slavnostně otevírají opravené centrální Havlíčkovo náměstí. Stavba za 90 milionů korun ovšem u mnohých vzbuzuje rozpaky. Lidé nejvíce kritizují pódium, které je umístěno přímo před radnicí, nebezpečné obrubníky a kiosek s občerstvením uprostřed prostranství. V současnosti se již připravuje rekonstrukce nedalekého Smetanova náměstí. I tento projekt vyvolává spory.

Přestože jeden z opozičních zastupitelů stánek označil za nevzhlednou výdejnu lahváčů, architektonická veřejnost hodnotí proměnu Havlíčkova náměstí v superlativech. Chválí ji dokonce prestižní architektonická ročenka, podle jejího autora se povedl i mobiliář, jako odpadkové koše, lavičky, zábradlí a originální pítka. „Líbí se mi hodně způsob práce s materiálem a poctivost, pečlivost a důkladnost, s jakou je to udělané,“ dodal Pavel Hnilička.

Havlíčkobrodské občany ovšem odborné ocenění příliš nezajímají. Kromě kiosku a pódia se jim nelíbí také zabudované obrubníky, mohou přes ně lehce zakopnout. „Jsou s ostrými hranami, nahoru šikmé, každý může uklouznout a spadnout,“ upozorňuje opoziční zastupitel Zdeněk Kopecký. Radnice výtky týkající se obrubníků uznává a slibuje nápravu. „Rozhodli jsme, že barevně je v první fázi oddělíme a pak by měly být upraveny i mechanicky,“ uvedl radní Libor Honzárek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jinak ale vedení města výsledek dvouleté rekonstrukce chválí. Kiosek i dřevěné mobilní pódium mají hlavně v létě udržet náměstí plné lidí a na konci sezony se konstrukce prý vždy demontuje. Rekonstrukce centra město stála kolem 90 milionů korun, přičemž asi polovinou přispěla Evropská unie.

Dělníci ještě dokončují opravu Svatovojtěšské ulice a části Smetanova náměstí, kde už brzy vznikne první brodská pěší zóna. Rekonstrukci druhého náměstí ovšem již nyní provázejí bouřlivé diskuze. Radnice totiž od uznávaných architektů nechala zpracovat návrh potřebných změn a z nich vyplývá, že je třeba strhnout jeden z bytových domů. S tím ovšem lidé nesouhlasí. Město proto bude raději, vzhledem ke zkušenostem z Havlíčkova náměstí, s obyvateli o tomto návrhu ještě debatovat.

Vydáno pod