Brigád pro studenty je více než loni, ale stále málo

Ostrava - Počet brigád pro studenty v Moravskoslezském kraji stoupl v porovnání s loňským rokem o dvacet procent. Nejvíce míst nabízí potravinářský průmysl. Přestože se firmy v kraji ekonomicky zvedají, sehnat dobrou brigádu je stále těžké. Agentury zajišťující brigády radí přihlásit se do registru lidí hledajících práci co nejdříve. Nově nabídnutá místa totiž mizí zpravidla do hodiny.

Studenti, kteří nemají zajištěnou brigádu na léto, by si měli pospíšit. Nabídek je sice více než loni, poptávka je ale pořád větší než nabídka. „Společnosti poptávají zaměstnance hlavně do oblasti marketingu, ale i výrobní firmy obnovily svou činnost,“ uvedla Adéla Bíbrová z personální firmy Adecco. „Přes léto bývá největší zájem firem například při výrobě piva nebo při stravovacích službách,“ doplnil jednatel JOB centra Ostrava Marek Lazor. Ocelářská firma ArcelorMittal nabízí brigády každoročně. Letos už má ale na léto všechny pozice obsazené.

„Letos v létě bude v našich provozech pracovat šedesát brigádníků z řad studentů, většinou se jedná o studenty z VŠB, kteří již tradičně mají o tuto brigádu velký zájem,“ potvrdila mluvčí ocelářské společnosti Věra Breiová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Oživení na trhu práce se ovšem netýká stavebních firem. Sehnat brigádu u nich je stále velmi těžké. „Tam ještě cítíme, že ta krize přetrvává. Peníze tam prostě nejsou, není to vůbec tak, jak to bývalo v minulosti,“ souhlasí Marek Lazor.

Zájemce o letní brigádu
Zdroj: ČT24