Budoucnost novojičínské nemocnice je stále ve hvězdách

Ostrava - Jednou z cest, jak zbavit novojičínskou nemocnici dluhů, jsou lepší platby od pojišťoven. K tomuto závěru dospěli na včerejším jednání hejtman kraje Jaroslav Palas se svým stranickým šéfem Bohuslavem Sobotkou. Zdravotní pojišťovny s tím ale nesouhlasí. Vedení kraje má zhruba tři měsíce na to, aby zvážilo, jaký způsob oddlužení nemocnice nakonec zvolí. Hejtman ale připustil, že možná varianta pronájmu by mohla být opět ve hře.

V následujících měsících vytvoří Asociace krajů tlak na zdravotní pojišťovny. Chce dosáhnout výhodnějších podmínek pro novojičínskou nemocnici. Zároveň provede analýzu ekonomické situace všech krajských nemocnic. „Byla nabídnuta možnost vyjednávání Asociace krajů s dominantní pojišťovnou VZP. Já jsem tento krok uvítal,“ řekl hejtman Jaroslav Palas.

„Skutečně nevím, o jakých podmínkách by se jednalo. Legislativa - úhradová vyhláška vydávaná ministerstvem zdravotnictví, kterou VZP respektuje, je jednotná pro všechny, tam jsou cenová ujednání, za jakých podmínek a jakou výší úhrady jsou ty výkony propláceny,“ tvrdí ale ředitel krajské pobočky VZP Aleš Zbožínek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)


„Nejlepší varianta, která by připadala v úvahu, je narovnání vztahů s pojišťovnami, protože není normální, aby privátní část byla zisková a aby ztráta byla vytvářena a hrazena ve veřejné části, to znamená v okresní novojičínské nemocnici,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Pojištěnci VZP tvoří zhruba polovinu pacientů nemocnice v Novém Jičíně. Důležité je ale také stanovisko ostatních pojišťoven. „Revírní bratrská pokladna hradí Nemocnici Nový Jičín náklady poskytnuté zdravotní péče podle vzájemné smlouvy, jejíž znění plně odpovídá příslušné vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Jednání o úpravě smluvních ujednání se však v odůvodněných případech nebrání,“ tvrdí její ředitel Lubomír Káňa.


„Jestli nemocnice umí vyjít s rozpočtem, nebo neumí, není věcí zdravotní pojišťovny. Úhrady jsou stanoveny podle vyhlášky a my to dodržujeme. V těchto dnech se rozbíhá jednání o cenách na příští rok a není možné, aby kdokoliv zasahoval několikrát v průběhu roku do systému úhrad zdravotní péče, to je potom úplně rozhozené,“ nesouhlasí generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Pokud zkrachuje jednání se zdravotními pojišťovnami, má kraj na stole další dvě řešení. „Založení společného podniku nebo pronájem, jiná řešení nevidím,“ uvedl hejtman Palas.