Města zakazují koupání v kašnách

Olomoucko – Nové vyhlášky omezující popíjení alkoholu, kouření či žebrání na veřejnosti, hluk o svátcích, ale také třeba koupání v kašnách začnou od srpna platit v řadě měst v Olomouckém kraji. Radnice tak reagují na stížnosti svých obyvatel, které výtržnosti v centrech měst obtěžují.

Pití alkoholu na veřejných místech zastupitelé ve Šternberku zakázali už v roce 2008. Teď připravili doslova malou revoluci. Omezili kouření, žebrání, volné pobíhání psů u přírodních koupališť, používání hlučných přístrojů či koupání v kašnách. Od nových vyhlášek si radnice slibuje zklidnění života a větší čistotu v centru města.

Podle nové vyhlášky se například každý musí o sobotních večerech, nedělích a svátcích v určených hodinách zdržet užívání zařízení a přístrojů způsobujících hluk, tedy například sekaček na trávu, cirkulárek či motorových pil. „Podněty jsme měli již v roce 2008 a letos jsme udělali anketu. Z 1 500 respondentů se asi polovina vyslovila pro omezení provozu těchto zařízení,“ doplnila Černocká.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Novinkou bude i zákaz koupání v kašnách na Hlavním náměstí a v Tyršových sadech. „Vstupem lidí do kašen docházelo mimo jiné i k technickým problémům, museli jsme je často čistit a opravovat,“ řekla mluvčí radnice Irena Černocká.

Zastupitelé reagovali také na stížnosti na kouření zejména tam, kde se pohybují děti. Vyhláška má proto zamezit kouření na všech veřejně přístupných dětských hřištích a veřejných prostranstvích včetně Tyršových sadů a Zelené budky. Na území města vyhláška zakazuje také žebrání u škol a v jejich okolí a dále u hřbitovů a kostelů, v Tyršových sadech a městské památkové zóně.

Hlučných a opilých lidí, kteří obtěžují ostatní, se snaží zbavit i další města. Veřejné popíjení alkoholu netolerují například v Prostějově, Lipníku nad Bečvou, Jeseníku či v Uničově. „Jako nástroj pro zlepšení veřejného pořádku se vyhláška osvědčila, i když například v případě bezdomovců jsou pokuty nevymahatelné,“ uvedla místostarostka Uničova Jarmila Kaprálová.

V Olomouci platí do letošního června zákaz pouličního prodeje v centru města. Radnice ale plánuje také další omezení, především konzumace alkoholu a žebrání, jak uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. Za porušení vyhlášky mohou strážníci uložit pokutu v maximální výši 1 000 korun. Výtržníci ale mohou zaplatit i mnohem více v případě, kdy se přestupek řeší ve správním řízení.