Revitalizace Plumlovské přehrady pokračuje

Plumlov - Povodí Moravy začalo v těchto dnech odtěžovat nánosy ze dna Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku. Vyčištění tohoto vodního zdroje je přitom nezbytné proto, aby podnik mohl úspěšně dokončit revitalizaci Plumlovské přehrady. Ta je už druhou sezónu vypuštěná. Náklady na úpravy rybníka přesáhnou 23 milionů korun. První plavci by se do čisté vody v přehradě měli ponořit až v roce 2013.

Podhradský rybník leží přímo nad Plumlovskou přehradou. Turisty, kteří se sem jezdili rekreovat, teď ale vystřídali dělníci a stavební stroje. „Stavbaři v současné chvíli rekonstruují výpustní objekt. Tam, kam ústí řeka Hloučela, a připravují si nové koryto tak, aby pak práce na odstraňování sedimentů mohly probíhat bez komplikací,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Splašky z obcí často mířily rovnou do nádrže

Povodí musí z více než čtrnáctihektarové plochy rybníku odtěžit padesát devět tisíc kubíků nánosů. Na odstranění sedimentů pak naváže revitalizace celé vodní plochy. Odbahnění Podhradského rybníku je součástí projektu, který počítá s vyčištěním Plumlovské přehrady. Je to ale jen dílčí krok. Důležité je také odkanalizování obcí v okolí. Splašky odtud totiž často mířily rovnou do nádrže.

Čištění Podhradského rybníka
Zdroj: ČT24

„V letošním roce bychom měli zahájit stavbu poslední fáze odkanalizování celého Plumlova,“ říká starosta Adolf Sušeň. Plumlovskou nádrž začali vodohospodáři vypouštět v září 2009. Sedimenty tady Povodí Moravy těží od loňského prosince.

Turistický ruch kolem přehrady ale utichl v době, kdy se hned na začátku sezóny objevily ve vodě nebezpečné sinice a hygiena opakovaně zakázala koupání. Problémy s vodou i následné čištění tvrdě zasáhlo podnikatele v okolí. „Běžný provoz je velice špatný. Občas se zastaví nějaký cyklista nebo někdo na procházku,“ stěžuje si provozovatel pláže Radek Kocourek.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)