Palackého ulice v Přerově asi zůstane jednosměrná i po rekonstrukci

Přerov – Přerovská radnice rozšíří Palackého ulici a zároveň tam vybuduje novou cyklostezku. Jedna z nejfrekventovanějších ulic přitom zůstane jednosměrná. Změnu provozu nepovolila kvůli hlukovým limitům hygienická stanice. Výjimku nedostala ani MHD. Radnice nyní připravuje podrobnou studii a s hygieniky chce dále jednat. Autobusy zatím jezdí po Palackého pouze jedním směrem.

Šest milionů korun na rozšíření Palackého ulice a vznik cyklostezky chtějí radní získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „My jsme se rozhodli tuto ulici rozšířit tak, aby vyhovovala průjezdu záchranné služby a aby vyhovovala parametrům silnice 1. třídy,“ uvedl náměstek primátora města Přerova Josef Kulíšek. Součástí úprav je i nová cyklostezka, která ale vede mimo komunikaci. Proti obousměrnému provozu, o kterém se mluví už od devadesátých let, se ale postavili hygienici. „Situace je taková, že komunikace, i když ji rozšíříme, zůstane jednosměrná,“ potvrdil vedoucí odboru koncepce Pavel Gala.

Podle náměstka primátora Kulíška se ale jedná o klíčovou silnici, která by – pokud by byla obousměrná – vyřešila řadu dopravních problémů ve městě. Proto chce vedení města s hygieniky dále jednat. „V případě toho zobousměrnění je nutno navrhnout účinná protihluková opatření,“ vyjádřil se vedoucí komunální hygieny KHS Olomouc Karel Freudmann.

Jízda v obou směrech by pomohla také záchranářům. „Každá komunikace, která je obousměrná, je pro celý systém integrované záchranné služby lepší z toho důvodu, že nemusíme kličkovat mezi auty,“ potvrdil ředitel ZZS Olomouckého kraje Ivo Mareš. Pokud by se Palackého ulice v budoucnu stala obousměrnou, chce vedení města v Kratochvílově ulici vybudovat pěší zónu. Provoz autobusů totiž narušuje statiku památkově chráněného Městského domu. „Naší snahou bude, aby alespoň městské autobusy mohly jezdit touto ulicí dvěma směry, abychom odlehčili ulici Kratochvílově,“ řekl náměstek primátora Josef Kulíšek.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„Pro naše autobusy by to byla výhoda, protože vjezd z Komenského ulice do ulice Palackého je řízen semafory, takže by byl určitě pro naše řidiče lepší než nyní,“ souhlasí i vedoucí přerovského střediska MHD Tomáš Brada. Krajská hygienická stanice ale nedoporučila záměr zobousměrnění ulice Palackého ani pro autobusy linek hromadné dopravy.