Olomoucká univerzita získala evropské miliony

Olomouc – Téměř půl miliardy z evropských fondů dostala Univerzita Palackého v Olomouci. Uspěla v konkurenci ostatních mimopražských vysokých škol, mezi které ministerstvo školství rozdělilo zhruba půl druhé miliardy. Škola chce peníze použít na zkvalitnění studijních programů. Se svým projektem měla úspěch i ostravská univerzita.

Palackého univerzita byla v rámci této výzvy nejúspěšnější vysokou školou, jak potvrdila mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová. Z celkových 55 projektů jich předložila devatenáct a se všemi uspěla, což dokazuje jejich vysokou úroveň. Největší část dotace – celých osmdesát milionů – poputuje na inovaci studijních programů na univerzitě. V rámci projektu projde změnou 301 předmětů v jedenácti programech na čtyřech fakultách.

Cílem změn ve výuce je zajistit, aby studenti lépe uspěli na trhu práce. „Ve druhé platformě bychom rádi vytvořili jakási mezioborová studia, ve třetí potom jedinečné inovativní prostředí pro distanční a klasické vzdělávání,“ popsal prorektor Michal Malacka. „Na naší univerzitě byly navíc podpořeny ještě projekty, které se týkají internacionalizace, rozvoje geoinformatiky či historických věd,“ upřesnil dále Jiří Pospíšil, vedoucí oddělení pro podporu dalšího vzdělávání. Projekty, na které škola dostala peníze, chce spustit v lednu příštího roku.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zhruba 13 milionů od EU dostala také Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě. Její projekt je zaměřen na inovaci magisterských studijních programů včetně studijních plánů a obsahu předmětů. „K těmto předmětům budou vytvořeny také nové studijní materiály, a to nejen v češtině, ale i v angličtině,“ informovala mluvčí školy Táňa Kantorová.