Šumperk opraví prostor před nádražím

Šumperk - Popraskané asfaltové chodníky, vyčnívající dlažba, poničené lampy. Cestou od přechodu pro chodce k nádraží musí lidé kličkovat mezi projíždějícími auty a autobusy. Tak vypadá už léta prostor před železniční stanicí v Šumperku, desítky let zde nikdo nezasáhl. Přitom jde o jedno z nejfrekventovanějších míst ve městě. To se ale již brzy změní, radnice plánuje prostor zrekonstruovat.

„V současné době prostor nutně potřebuje rekonstrukci pro svůj neutěšený stav,“ potvrdil mluvčí městského úřadu Kamil Navrátil. Návrhy na úpravu celého prostranství se město zabývalo už několikrát. Na pořad dne se rekonstrukce znovu dostala poté, co České dráhy (ČD) v roce 2007 dokončily opravu historické výpravní budovy. „Zrekonstruovali jsme fasádu, štukovou výzdobu, je tam nové sociální zařízení, vyměnili jsme okna a dveře a opravili střechu,“ vyjmenoval mluvčí ČD Radek Joklík.

V prostoru před nádražím by mělo vzniknout více než padesát parkovacích míst, nové zpevněné povrchy, dešťová kanalizace, mobiliář a veřejné osvětlení, přibude zeleň a lavičky. Výrazně se zvýší také bezpečnost chodců.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce přednádraží naváže na už probíhající úpravy v ulici 17. listopadu. Tam město vykácelo staré lipové stromořadí a vysázelo nové stromy. Revitalizace ulice teď pokračuje další etapou. „Budeme tam dělat kompletně novou dešťovou kanalizaci, nové povrchy a parkovací stání,“ řekl místostarosta Šumperku Petr Suchomel. Rekonstrukce by měla skončit příští rok na podzim. Radnici přijde na více než jedenáct milionů korun.

Vydáno pod