Z Olomouce do Vyškova jen stovkou - ale se známkou

Prostějovsko - Snížená rychlost ze 130 na 100 kilometrů v hodině platí na placené rychlostní silnici mezi Olomoucí a Vyškovem. Čtyřproudá dálnice je v tak špatném stavu, že vyšší rychlost je podle expertů nebezpečná. Dokládá to i tragická nehoda z letošního února, při které přišlo u Prostějova o život šest lidí. Na rozbitou silnici s omezenou rychlostí mohou řidiči dál pouze s platnou dálniční známkou. Ministerstvo dopravy totiž zpoplatnění nezrušilo.

Silničáři snížili rychlost na pětatřiceti kilometrech silnice R46, což je úsek mezi Vyškovem a Olomoucí. Mnohým řidičům se to nelíbí. Policisté silnici řadí k nejrizikovějším v kraji. „Za zhruba deset let došlo na této komunikaci k více než dva a půl tisícům nehod a zemřelo několik desítek lidí,“ řekl Pavel Novák z prostějovské policie.

Na vině je podle odborníků technický stav cesty, která se stavěla v 70. letech. A to na tehdy maximálně povolenou rychlost 100 km v hodině. „Jsou tam nevhodné poloměry zatáček a vrcholových oblouků, vůbec nevyhovují délky odbočovacích a připojovacích pruhů,“ vyjmenoval největší závady Lubomír Pešout, dopravní inženýr policie Olomouckého kraje. Další problém jsou nízká svodidla. Právě ta mohla podle expertů zřejmě zmírnit následky tragické nehody šesti lidí z letošního února na obchvatu Prostějova. Loni policisté v kritickém úseku zaznamenali 119 nehod.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

S omezením rychlosti ale budou muset řidiči počítat na dlouhou dobu. Na větší úpravy dálnice nejsou peníze. „Pokud by nám peníze byly přiděleny, provedeme zde základní úpravu svodidel, aby zde mohla být zvýšena rychlost,“ potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Ministerstvo dopravy ale na opravy nemá. „Pakliže by nedošlo k navýšení rozpočtu ministerstva dopravy o požadovaných deset miliard, musely by se veškeré stavby odložit,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Illiaš.