Výrobci pervitinu z Novojičínska prodali drogy za miliony

Nový Jičín - Policie dopadla na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku dvě skupiny výrobců pervitinu. Působili nezávisle na sobě a jedna z nich vyrobila a prodala drogy v hodnotě několika milionů korun. Kriminalisté všechny obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim trest od jednoho roku do deseti let vězení.

Novojičínští kriminalisté a členové policejní zásahové jednotky zatkli koncem července ve Studénce tři muže přímo při výrobě tvrdé drogy. Trojice ve věku 32 až 47 let pervitin vyráběla z volně dostupných léčiv prodávaných v Polsku. Pak ho prodávali v Ostravě. Skupina odběratele zásobovala nejméně od podzimu loňského roku. Během svého působení muži vyrobili přibližně dva kilogramy pervitinu. Jeho prodejem na trhu získali až dva miliony korun. Jeden muž skončil ve vazbě.

Nejméně čtvrt kilogramu pervitinu vyrobila i skupina lidí na Frýdecko-Místecku. Policisté tam koncem minulého týdne zatkli tři muže ve věku od 26 do 38 let. Pervitin vařili půl roku. „Při zatýkání a následných domovních prohlídkách jsme našli kompletní varnu, věci a chemikálie pro přípravu drog. Byla také nalezena hotová droga. Pervitinu bylo při akci zajištěno 85 gramů,“ řekl mluvčí novojičínské policie Vlastimil Starzyk. Dodal, že soud uvalil vazbu na nejmladšího člena skupiny, který byl i jejím šéfem. Mladík byl v minulosti za výrobu pervitinu už dvakrát odsouzen.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)