Ostravské dny komponovat nenaučí

Ostrava – V Ostravě začala v pondělí první ze dvou propojených částí bienále Ostravské dny. Institut, jak ji pořadatelé nazvali, je setkáním mladých skladatelů s vůdčími osobnostmi soudobé hudby. Dva týdny jejich intenzivní tvůrčí práce vyvrcholí 26. srpna festivalem nové a experimentální hudby.

Institutu se na úvod festivalu zúčastní téměř 30 mladých skladatelů z více než deseti zemí. Budou se podílet na workshopech a přednáškách s možnostmi zkoušek a úzké spolupráce s početnými orchestry a komponisty soudobé hudby. Jejich skladby budou provedeny na festivalu.

„Studuji hudební skladbu v Kalifornii. Myslím, že to pro mě bude skvělá zkušenost jako pro skladatele, a doufám, že dostanu nové čerstvé nápady pro své vlastní skladby,“ očekává od Institutu jeden z účastníků, student Ben Irwin.

První den měli mladí tvůrci možnost setkat se se skladatelem Martinem Smolkou. „Od většiny skladatelů, kteří sem přijedou přednášet, se očekává, že předvedou své dílo a poodhalí, jak to dělají. Budu mluvit o tom, jak jsem dal dohromady své skladby a pouštět ukázky,“ prozradil.

Mezi osobnostmi se na festivalu objeví také například uznávaný německý dirigent Roland Kluttig nebo Ondřej Vrabec z České filharmonie. Mezi vrcholy akce bude podle pořadatelů patřit například světová premiéra orchestrální práce s videem Philla Niblocka, kterou pod názvem Baobab uvede Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením Petra Kotíka, uměleckého ředitele festivalu.

„My nikoho neučíme, komponovat se ani naučit nedá,“ upozorňuje. „Začínající skladatelé budou mít možnost poznat někoho, kdo z ničeho udělá něco. Půjde spíše o osobní příklad lektorů.“

Samotný šestý ročník Festivalu začne 26. srpna v Dole Michal. Lahůdkou multimediální performance bude venkovní instalace Kanaďana Gorgona Monahana, který bude tahat struny z klavíru až k těžní věži.

Ostravské dny zakončí koncert v Domě kultury 3. září. Do té doby nabídne celkem 19 koncertů s uvedením 95 kompozic, z toho 25 premiér. „Nové hudby se není nutné bát,“ zve do Ostravy umělecký ředitel bienále Petr Kotík.