Tajemný šlechtic z obrazu už má jméno díky náhodě

Kunín (Novojičínsko) – Šťastná náhoda pomohla v těchto dnech kastelánovi zámku v Kuníně na Novojičínsku Jaroslavu Zezulčíkovi identifikovat jméno dosud neznámého šlechtice z obrazu uloženého v depozitáři novojičínského muzea. Klíčová pro něj byla kresba amatérského malíře z 19. století. Ten obraz zachytil a do popisky uvedl, o koho se jedná. Z obrazu, který dosud nikdy nebyl vystaven, se tak dívá Josef Václav hrabě Bruntálský z Wrbna.

Otázkou, kdo je tajemný šlechtic na obraze, si historikové lámali hlavu přes padesát let. Na to, že tvář patří hraběti Josefu Václavovi Bruntálskému z Wrbna, přišel náhodou kastelán Jaroslav Zezulčík. „My jsme tušili, že se jedná o obraz šlechtice, neznali jsme jeho jméno. Až kresba malíře Kletenského, která se nachází na kunínském zámku, nám pomohla odhalit totožnost tohoto šlechtice,“ popsal situaci kastelán.

Kresba Františka Kletenského, podle níž identifikovali šlechtice na originální malbě
Zdroj: ČT24

Hrabě Josef Václav Bruntálský z Wrbna byl posledním majitelem Fulneckého zámku z rodu Wrbnů. Podle slov kunínského kastelána tu hrabata z Wrbna vedla obrovský dvůr. „To všechno skončilo za života tohoto šlechtice, protože dvůr byl velmi náročný a on měl velké dluhy, musel zámek odprodat, a tam také končí slavná historie fulneckého zámku,“ vypráví.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Kresby malíře Františka Kletenského i malba hraběte Josefa Václava Bruntálského z Wrbna jsou v kunínském zámku k vidění až do konce zámecké sezony, tedy do 30. října.