Vojenská nemocnice v Olomouci bude šetřit, ale přežije

Olomouc - Armáda nezruší vojenskou nemocnici v Olomouci, jak se delší dobu spekulovalo. Na provoz nemocnice dá ale příští rok ve srovnání s tím loňským polovinu peněz. Pacienti by to neměli poznat. Vojenská nemocnice sice bude šetřit každou korunu, nebude ale rušit žádné oddělení ani omezovat zdravotní péči.

Armáda v minulosti zrušila dvě vojenské nemocnice  - v Plzni a Českých Budějovicích. Nyní se na základě tzv. bílé knihy dlouho diskutovalo o osudu olomoucké nemocnice, která ze tří čtvrtin své kapacity ošetřuje i civilní obyvatele. „Nechceme rušit vojenskou nemocnici v Olomouci. Příspěvek ministerstva obrany na provoz Vojenské nemocnice v Olomouci činil v loňském roce zhruba 80 milionů. V roce 2012 by náš příspěvek pro vojenskou nemocnici mohl činit něco víc než 40 milionů korun,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva obrany Jaroslav Pejšek.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„Nejvíc se nabízí úspory v oblasti zdravotnického materiálu a léčiv. Samozřejmě tak, aby se to nedotklo kvality péče o pacienty,“ řekl ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Lubomír Dobeš. Olomoucká vojenská nemocnice vyniká například v možnostech vyšetření srdce. V některých technikách patří podle odborníků mezi přední pracoviště v České republice. Provozní dotace ministerstva obrany kryje náklady na prevenci nebo vyšetření vojáků před odjezdem a po návratu ze zahraniční mise. Nejdražší je pro nemocnici léčebna dlouhodobě nemocných. „V nejbližší době bude třeba nalézt ideální poměr mezi akutní a následnou péčí,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jaroslav Pejšek.