Frýdek-Místek otvírá opravený areál baziliky

Frýdek-Místek – Po rozsáhlé rekonstrukci se ve Frýdku-Místku otevírá areál baziliky Navštívení Panny Marie. Několik desetiletí chátral, k jeho poničení přispěli také vandalové. Většinu nákladů na opravy pokryla dotace z regionálního operačního programu.

Areál baziliky změnil tvář a stal se odpočinkovou zónou: Zrekonstruována byla Římská kaple, křížová cesta se čtrnácti kapličkami, opraveny chodníky a vysázeny stromy.

„Celý areál je velice cenný, jak historicky, tak architektonicky. Proto jsme se jako město rozhodli přispět na jeho rekonstrukci částkou 1,25 milionu korun,“ uvedl k financování náměstek primátora Libor Koval (KDU-ČSL). Celkem stály opravy areálu téměř 24 milionů korun, většinu pokryly evropské dotace. „Jednalo se o největší příspěvek do sakrální kulturní památky na Moravskoslezsku,“ upozornil mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Původně barokní chrám z 18. století povýšil v roce 1999 papež Jan Pavel II. na basiliku minor. Je častým cílem nejen poutníků, ale také turistů z Česka i ze zahraničí. Fara teď přichází s řadou novinek. „Budeme mít informační materiály v angličtině, němčině a polštině. Taky tu bude fungovat průvodcovská služba,“ přislíbil farář Jan Sokulski.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Slavnostní mši k otevření areálu baziliky odslouží biskup František Václav Lobkowicz už tuto neděli. Po ní budou následovat koncerty duchovní hudby a velký průvod s požehnáním.