Ostravská zoo pokřtila hroší mládě, dostalo jméno Hubert

Ostrava – Zoologická zahrada v Ostravě dnes křtila hroší mládě, které dostalo jméno Hubert. Tříčlenná hroší rodinka si při té příležitosti za nadšeného přihlížení návštěvníků pochutnala na speciálním dortu z melounu, jablek, mrkve, banánů a dalšího ovoce. Hubert se sice narodil už loni v červenci, zahrada ho ale pokřtila až teď, když pro mládě našla sponzora.

Podle mluvčí zahrady Šárky Kalouskové má hrošík narozeniny ve stejný den jako jeho otec, 44letý samec Honza, který ze všech chovaných zvířat žije v ostravské zoo nejdéle. Matkou samečka je čtyřiatřicetiletá hrošice Katka. Ta od roku 1982 v Ostravě přivedla na svět již devět mláďat.   

Zoo Ostrava chová hrochy od roku 1967 a odchovala už 17 mláďat. „V současné době se hroši chovají v Česku pouze u nás a v Praze, protože postupně mizí nejenom z volné přírody, kde se stávají ohroženým druhem zvířat, ale kvůli náročnosti jejich chovu také ze zoologických zahrad,“ řekla Kalousková. Před týdnem pokřtila hroší mládě také pražská zoo. Sameček se tam narodil letos v srpnu a dostal jméno Váleček. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Hroch je erbovním zvířetem ostravské zahrady. Ta od roku 2006 vede i Evropskou plemennou knihu hrochů obojživelných. „Kolem hrochů je letos v Ostravě poměrně rušno. V březnu jsme otevřeli zrekonstruovaný pavilon, počátkem dubna vydali již pátý ročník Evropské plemenné knihy a před pár týdny slavnostně odhalili unikátní kostru hrocha,“ připomněla mluvčí zahrady.