Moravskoslezský geocaching má lidem ukázat atraktivní místa regionu

Ostrava - V Moravskoslezském kraji odstartovala hra o hledání pokladů. Takzvaný Moravskoslezský geocaching chce zábavnou formou provést lidi atraktivními místy regionu. Projekt podpořila Evropské unie. Hra se plánuje do konce roku 2013. Během té doby by mělo dojít také ke čtyřem hromadným setkáním všech hledačů.

Geocaching je novodobé a velmi oblíbené hledání pokladů s pomocí GPS. Hraje ho přes pět miliónu lidí na celém světě. Česká republika je v hledání na třetím místě. A právě toho chtějí krajští radní využít. „Chceme zatraktivnit náš region pro návštěvníky a tohle je zase něco nového, čím ty lidi můžeme přivést i na jiná, třeba méně známá místa, aby skutečně ten kraj poznali aktivně,“ vysvětluje náměstek hejtmana MS kraje pro cestovní ruch Jiří Vzientek. Cílem hry je najít na zajímavých místech celého regionu co nevíce schránek s upomínkovými předměty nebo dárky – tzv. kešek.

„Těch kešek je celkem sto a jsou seřazeny v několika tematických okruzích, jako jsou hrady, zámky, technické unikáty, lázně, města a podobně,“ prozradil Jiří Vzientek.

„Schránky jsou různě náročně uschovány. U každé kešky, když si najdu na internetu, je vlastně popis, čím by mě měla nalákat, abych věděl, co mě čeká při hledání, jestli si mám vzít potápěčské nebo lezecké výbavení, nebo dítko s kočárkem,“ upřesňuje spoluorganizátor hry Moravskoslezský geocaching Pavel Gorecki.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Kdo chce hrát, musí se registrovat na internetových stránkách geocaching.com a na webu hry získat speciální pas na razítka ze schránek. K dostání je i ve vybraných informačních centrech. „Pevně věřím, že to přitáhne i lidi, kteří zatím geocaching nehrají a začnou díky této hře objevovat krásná místa v kraji a zajímavou hru, která jim vyplní volný čas, který mají,“ dodal Pavel Gorecki.