Olomouc se může těšit na nové Dolní náměstí

Olomouc - V Olomouci začala dlouho očekávaná rozsáhlá rekonstrukce Dolního náměstí. Jeho předláždění přinese chodcům komfort a do historického centra se po dlouhé době vrátí také zeleň. Druhé nejdůležitější olomoucké náměstí ozdobí 20 akátů, pod kterými budou lavičky. Novinkou budou i dva stupně intenzity veřejného osvětlení. Nová podoba Dolního náměstí by měla být odhalena na počátku roku 2013.

Úvodní slovo budou mít ještě před zahájením stavebních prací archeologové, kteří budou náměstí po odkrytí dlažby zkoumat až do konce letošního roku. Část informací jim už poskytl georadar, který využili na jaře. „Georadarem se tady zkoumala jen část, kde stávala kaple sv. Markéty. Hledali jsme její základy. Trošku očekáváme, jestli ta kaple náhodou nemá svého předchůdce, přinejmenším z 11. století,“ prozradil archeolog Richard Zatloukal.

O opravě Dolního náměstí, které se využívá i jako parkoviště, se uvažuje déle než deset let. Jednou ze zásadních změn má být redukce počtu aut. Jednu dobu proto byly ve hře dokonce i podzemní garáže. „Zmenšuje se počet parkovacích míst. My jsme je zredukovali na polovinu. Jsme přesvědčeni o tom, že to území to zklidnění pro pěší potřebuje. Dojde i k bezbariérovému vyrovnání, podobně jak je to na Horním náměstí. Dále dojde k radikálním úpravám inženýrských sítí, které z větší části souvisí s tím, že musíme vytvořit prostor pro to, aby se dala osadit zeleň,“ upřesnil, co všechno se na náměstí změní, architekt Pavel Pospíšil.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Oprava historického náměstí, které představuje jedno z hlavních lákadel Olomouce, bude stát město 96 milionů korun. „Podařilo se nám získat dotaci z Regionálního operačního programu, kdy více než polovina nákladů na rekonstrukci Dolního náměstí je placena právě z těchto evropských zdrojů,“ podotkl náměstek primátora Martin Major. Výběrové řízení vyhrálo sdružení firem Strabag a Horstav. Radnice se nyní snaží zahrnout do rekonstrukce i přiléhající Laffayetovu a Kateřinskou ulici.