Olomoucký kraj sloučí šest středních škol do tří

Olomouc – Šest středních škol a učilišť do tří subjektů sloučí od příštího školního roku Olomoucký kraj. Pokračuje tak v několikaleté transformaci školských zařízení, kterou reaguje na pokles žáků devátých tříd a na požadavky pracovního trhu. Učitelé i studenti zůstanou na stejných místech a neměla by se výrazně měnit ani skladba oborů, pokud o ně bude zájem. Silnější právní subjekty bude možné snáze financovat, řekl dnes novinářům náměstek olomouckého hejtmana Pavel Sekanina (ODS).

Krajští radní navrhují sloučení Střední školy technické v Mohelnici a Středního odborného učiliště zemědělského v Lošticích. Ve druhém případě je v plánu fúze Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Uničov s tamní Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm. Transformace se dotkne i Prostějova, kde se počítá se spojením Švehlovy střední školy a Středního odborného učiliště stavebního. Návrh ještě projednají krajští zastupitelé.

„Je třeba vytvořit subjekty, které přežijí dobu, kdy bude ubývat žáků devátých tříd,“ uvedl Sekanina. Snižování počtu žáků opouštějících základní školy hejtmanství očekává nejméně do roku 2015, pak budou počty stagnovat. Populace patnáctiletých bude početně zesilovat až od roku 2020. Podle Sekaniny se školy sloučí k 1. září 2012. „Nechceme nijak narušovat stávající školní rok, aby nenastaly sociální otřesy. V minulosti jsme ale slučovali desítky škol a nikdy žádné výrazné problémy nevznikly,“ uvedl Sekanina.

Větší problémy neočekává od sloučení ani ředitel Švehlovy střední školy v Prostějově Zdeněk Mendl. „U nás se o tom ví a žádné protesty jsem nezaznamenal. Máme asi jeden až dva příbuzné obory, které bychom mohli sloučit, aby došlo k úsporám i zkvalitnění výuky,“ uvedl Mendl. Zda bude nutné některé učitele propustit, nyní nedokáže odhadnout. Bude záležet na tom, kolik studentů v dalším školním roce nastoupí do prvního ročníku.

Olomoucký kraj převzal v roce 2001 celkem 168 škol a školských zařízení. Postupným slučováním dvou až tří do jediného subjektu dospěl k současnému počtu 125 středních škol a školských zařízení.