Poláci dali Česku ultimátum na odvoz materiálu z ostravských lagun

Ostrava - Polsku se nelíbí, že na jeho území skončilo 20 tisíc tun tuhého paliva z ostravských lagun a požadují, aby si ho Češi odvezli zpět. Poláci požádali české ministerstvo životního prostředí o vyjádření k celé situaci do třiceti dní. Termín ale končí již tento čtvrtek. Ostravské laguny mají být vytěženy do konce letošního roku. Sdružení Čistá Ostrava ale míní, že je v nich o 70 tisíc tun kalů více, než se původně očekávalo. Celá sanace by se tak mohla prodloužit.

Materiál, který vznikl z ropných látek vytěžených v ostravských lagunách, poškodil vztahy mezi oběma zeměmi. Češi v něm vidí palivo, Poláci pak toxický odpad. „Na základě laboratorních zkoušek jsme zjistili, že materiál, který byl dovezen do Polska, není alternativní palivo, ale odpad, na svém území ho nechceme,“ zní prohlášení Inspektorátu životního prostředí v Polsku.

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka je celá záležitost v gesci ministerstva průmyslu coby zadavatele veřejné zakázky prostřednictvím státního podniku Diamo, potažmo ministerstva životního prostředí.

Dvacet tisíc tun materiálu z ostravských lagun převezla do Polska česká firma Simul Trust. „Bylo to podle jednotlivých přání polských klientů, využívali ho k energetickému zhodnocení - buď ho pálili přímo, nebo ho přimíchávali do různých směsí,“ podotkl Aleš Grof, obchodní ředitel Simul Trust. Polské úřady ale vyzvaly českou stranu, aby si materiál odvezla. Nejpozději ve čtvrtek chtějí odpověď českého ministerstva životního prostředí.

Michaela Jendeková, ministerstvo životního prostředí:

„Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí prověřuje okolnosti vývozu na české straně. V tuto chvíli není možné předjímat ani výsledky našich šetření ani další průběh případu.“

Česko by muselo na dovoz dát miliony

Za likvidaci odpadu přitom Česká republika zaplatila přes dvě a půl miliardy korun. Případný opětovný dovoz z Polska by stál řádově miliony. „Co se týče celkové hodnoty toho projektu, tak ta se určitě navyšovat nebude,“ prohlásil ale tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)