Karviná podpoří své nemocnice

Karviná - Karvinské nemocnice dostanou od města peníze na nové přístroje. Díky dotaci budou moci lékaři Hornické nemocnice pohodlněji a jednodušeji operovat drobné kosti rukou a nohou a nemocnice v Karviné-Ráji získá vybavení na ARO a internu. Letošní finanční podpora nemocnicím není v Karviné výjimečná. Město se na provozu nemocnic, které přitom zřizuje kraj resp. jde o soukromé zařízení, podílí každoročně.

Finanční podporu místním nemocnicím schválili karvinští zastupitelé všemi hlasy. Rozhodli, že z rozpočtu uvolní více než milion dvě stě tisíc korun. „Poskytujeme to podle velikosti a obslužnosti těch daných nemocnic, takže Hornická nemocnice dostává částku o něco menší a nemocnice Karviná-Ráj dostává částku o něco větší,“ podotkl primátor města Tomáš Hanzel. „Krajská nemocnice Karviná-Ráj od nás dostane přes 900 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Za městskou dotaci nakoupí krajská nemocnice v Karviné-Ráji nejen nové vybavení do pokojů, ale také nákladné specializované přístroje. „Bude za to například koupen videogastroskop na interní oddělení, přístroj na měření hemodynamiky, uvažujeme o dovybavení oddělení sociálních lůžek sprchovacími lehátky a signalizačním zařízením,“ uvedla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Radmila Flaischerová.

„My vždycky budeme karvinskou nemocnici podporovat, ale zase žádáme po karvinské nemocnici, aby všem občanům poskytovala dostupnou lékařskou péči na stejné úrovni,“ poukázal na čerstvou kauzu zvýhodňování pojištěnců některých zdravotních pojišťoven opoziční zastupitel Karviné Karel Wiewiórka.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Magistrát finančně podpořil i soukromou Hornickou nemocnici. Ta má v plánu za více než 300 tisícovou dotaci pořídit mimo jiné malou ortopedickou vrtačku. „Slouží v podstatě i jako pila a šroubovák, tomu operatérovi usnadní práci i tím, že je lehká, jednoduchá a bude se mu líp manipulovat s drobnými kostmi,“ vysvětluje náměstek Tomáš Canibal.