Areál bývalého Ostrama je na prodej

Ostrava – Areál po bývalé chemičce Ostramo je po vleklém sporu o vlastnictví na prodej. Území, které město doposud hyzdí, by se mohlo změnit k nepoznání. Stojí o ně hned několik institucí a firem. Mezi nejvážnější zájemce patří město Ostrava. Přihlásila se ale i společnost Transkorekta, která několik let prodej areálu blokovala. Na sanaci území, které leží v těsné blízkosti ostravských ropných lagun, vyčlenil stát už před časem 1 miliardu. Za jakých podmínek bude stará ekologická zátěž odstraňována, už se bude se státem domlouvat nový majitel.

Areál firmy Ostramo Vlček v blízkosti centra Ostravy je dnes měsíční krajina, která zůstala po zkrachovalé chemičce. Brzy by se ale mohla změnit k nepoznání. Konkurzní správkyně Věra Záděrová rozhodla, že území je na prodej. „Předpokládám, že schůze věřitelů bude svolána na konec měsíce listopadu a poté hned s tím zájemcem, který bude vybrán, bude uzavřena kupní smlouva,“ uvedla.

Na peníze z prodeje pozemků čeká téměř 150 věřitelů společnosti Ostramo. Jejich pohledávky dosahují 340 milionů korun. Mezi nejvážnější zájemce o koupi ekologicky zatížené oblasti patří město Ostrava. „Je to v podstatě brána do města, když se podíváte z dálnice, tak Ostrava vypadá jako město po jaderné katastrofě,“ vysvětlil zájem města náměstek primátora Dalibor Madej. O novém majiteli pozemků v areálu bývalého Ostrama chtějí mít věřitelé jasno za měsíc, sanace území by tak mohla začít už v příštím roce.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Minimální hodnota pozemků, které jsou nyní na prodej, byla věřitelským výborem vyčíslena na 46 milionů korun. „Jsme schopni získat prostředky buď z nějakého operačního programu, nebo přímo od státu,“ upřesnil náměstek Madej.

Mezi zájemci o koupi pozemků je také firma Transkorekta. Ještě donedávna byla její jednatelkou manželka Vítězslava Vlčka. Právě on přitom byl původním majitelem zkrachovalého Ostrama. „Přihlížíme i k tomu, aby ten areál nebyl koupen jenom spekulativně, aby to nezůstalo ležet tak, jak to leželo těch deset let, ale aby se s tím něco podniklo,“ zdůraznila konkurzní správkyně Věra Záděrová.