Jedenáct rektorů ze tří zemí podepsalo dohodu o spolupráci

Ostrava - Jedenáct rektorů vysokých škol z Česka, Slovenska a Polska dnes podepsalo v Ostravě memorandum o vzájemné spolupráci ve vědě a výzkumu. Chtějí se také společně soustředit na přípravu evropských projektů a zlepšit komunikaci mezi studenty a učiteli. Setkání iniciovala Vysoká škola báňská - Technická univerzita v Ostravě (VŠB-TUO).

Školy hlavně doufají, že se jim společně podaří získat více peněz z projektů Evropské unie. „Věda už není postavena na malých týmech a jednotlivcích, jak to bývalo dříve. Dneska je potřeba dát dohromady velká konsorcia, protože si říkáte o peníze v řádech desítek, ne-li stovek milionů, a to se prostě nedá udělat na jedné univerzitě. K tomu potřebujete spolupráci s ostatními univerzitami,“ domnívá se rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Vedle výměny informací o vědě a výzkumu půjde v projektu také o mobilitu studentů. Na ostravské univerzitě například nyní studuje asi 1700 cizinců, což je podle rektora VŠB-TUO Ivo Vondráka stále málo. Pokud se chce univerzita dostat na úroveň vyspělých zemí, musí být počet zahraničních studentů tří až čtyřnásobně vyšší.

Memorandum dnes podepsalo šest rektorů z Polska, dva ze Slovenska a za českou stranu kromě VŠB-TUO ještě Ostravská univerzita a Slezská univerzita v Opavě. Většinou jde o zástupce technických univerzit. Dohodou vzniklo konsorcium Progres 3 - řídicí orgán, v jehož čele se budou rektoři po dvou letech střídat. 

Vstup Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)