Útok v přerovské restauraci potrestal soud 4 a 5 lety

Přerov – Celkem devět let stráví ve vězení dva muži, kteří na jaře napadli další dva mladíky v nádražní restauraci v Přerově. O celkový trest se oba útočníci „podělí“ poměrem pět a čtyři roky. Každému přitom hrozil až desetiletý trest. Podle soudu se dopustili výtržnictví a těžkého ublížení na zdraví. Jeden z napadených mužů při jejich řádění téměř přišel o život. Protože jsou útočníci Romové, rozpoutal jejich čin také společenské nepokoje ve městě, pravicoví radikálové uspořádali v květnu demonstraci.

Na čtyři roky půjde do vězení dvaatřicetiletý Jaroslav Čonka, který byl za zločiny trestán už třikrát. Také o čtyři roky mladší Roman Lendel už byl soudem podmínečně potrestán, protože se navíc dopustil opět téhož zločinu – napadení – půjde do vězení na pět let. Kromě trestu musejí muži zaplatit pojišťovně za léčení jednoho z poškozených více než půl milionu korun. Těžce zraněnému mladíkovi musejí navíc zaplatit 182 tisíc korun.

Bitku v nádražní restauraci kromě jejích aktérů nikdo pořádně neviděl. Až výpovědi obsluhy, policistů a znalců daly dohromady mozaiku událostí té noci. Zřejmý však byl výsledek – sedmadvacetiletý Jan Gajárek utrpěl těžká poranění mozku a stěží útok přežil. Nadále neslyší na jedno ucho a má problémy s pamětí. Podle soudu jej útočníci napadli opakovaně, až jej srazili k zemi, kde zůstal v kaluži krve.

Podle rozsudku předcházela fyzickému napadení hádka. Obžalovaní přistoupili k mužům sedícím u stolu a napadli je. Prvního uhodili pěstí do tváře tak silně, že rána muže srazila k zemi. Poté bili druhého poškozeného pěstmi do hlavy a do zad a jeden z nich klečícího muže kopl. „V době, kdy byl poškozený napaden rozhodujícím útokem, už seděl na židli otřesený po předchozím útoku,“ podotkl soudce Okresního soudu v Přerově Tomáš Novotný.

Zatímco první napadený vyvázl se zlomeninou nosu, druhý měl prasklou lebeční klenbu, zhmožděný mozek a masivní krevní výron pod tvrdou mozkovou plenou. „Znalkyně potvrdila, že pád byl zaviněn jinou osobou a že si ho nemohl způsobit sám,“ zdůraznila státní zástupkyně Libuše Sedláková. 

Útočníci v Přerově (zdroj: ČT24)

Žalobkyně původně žádala přísnější trest, nakonec však překvalifikovala čin z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví na ublížení na zdraví s těžkou újmou a výtržnictví, protože útočníci neměli v úmyslu způsobit tak vážné následky. Soudce však nakonec prohlásil původní klasifikaci za vhodnější. „Člověk, který napadl strčením, úderem nebo kopnutím jednoho z poškozených v situaci, kdy už měl nějaké napadení za sebou, musel směřovat k těžkému následku,“ uvedl.

Obhájci naopak žádali v případě ublížení na zdraví zproštění, muže chtěli potrestat pouze za výtržnictví. Tvrdili, že šlo jen o strkanici a těžce zraněný muž se mohl zranit sám při pádu. Jaroslav Čonka i Roman Lendel se na místě odvolali. Případ bude proto znovu přehodnocovat krajský soud.

Vydáno pod