Kuky se vrátil s plnou parádou na Špilberk

Brno - Patří už k pomyslné předvánoční tradici Muzea města Brna, že v polovině listopadu otevře vždy výstavu věnovanou dětskému divákovi.  A tyto rodinné výstavní projekty, které trvají tři měsíce a protínají se s dobou myslící zvláště na děti, jsou správnou dramaturgickou linkou. Svědčí o tom mimořádně velké návštěvnosti, které zaznamenali na brněnském hradě třeba v souvislosti s představováním slavných pohádkových postaviček jako Krteček nebo Maxipes Fík či Mach se Šebestovou.

Letošní jubilejní výstava je ovšem tak trochu výjimkou. Desátým ve vzpomínané výstavní řadě se totiž stal projekt Kuky se vrací…na Špilberk.  A jak název napovídá, jde o společné dílo filmového režiséra Jana Svěráka a brněnského výtvarníka Jakuba Dvorského. Oba pánové jsou tvůrci filmu Kuky se vrací, ve kterém netradičně zkombinovali hraný a animovaný příběh plný fantazie, akčních scén a vtipných dialogů. Premiéra snímku, k němuž Svěrák psal scénář a jehož výtvarnou stránku vymyslel Dvorský, se odehrála loni v květnu. Že se film povedl, dokládá tři sta padesát tisíc spokojených diváků. A navrch můžeme přidat prestižní ceny Český lev 2010 hned ve třech kategoriích (střih, zvuk, nejlepší hudba) a Křišťálový globus z Karlovarského filmového festivalu. A Česká televize pohádkový příběh zařadí o vánočním čase navrch do vysílání.

Právě zmíněná divácká masa a popularita, kterou si film získal, může být příslibem, že se také výstava stane vyhledávanou. Bude ovšem dobré upozornit, že na Špilberku neotevřeli toliko výstavu o filmu. I když právě originály filmových loutek a působivé filmové dekorace v podobě velký vypouklých ovoidů, do kterých se návštěvníci průzory dívají na své hrdiny, patří k nejatraktivnějším oddílům expozice otevřené do konce ledna roku 2012. Tady nenajdete klasické odosobněné vitríny s exponáty za sklem. Právě lákavá blízkost, která se malým změní až k dobrodružnému okukování růžového plyšového hrdiny a jeho filmových souputníku jako byli kapitán von Hergot, Anuška, Plazivec, Dubánek, Vodák, Pytlík, Mechomir či Bublina , bude patřit jistě k největším zážitkům z výstavy. Vedle toho zajímavě nakouknou malí i velcí vlastně do zákulisí příprav nezvyklého snímku.

  • Výstava Kuky se vrací zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3017/301612.jpg
  • Jan Svěrák a Kuky zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1779/177850.jpg
  • Kuky se vrací zdroj: Biograf Jan Svěrák http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1641/164087.jpg

Druhý oddíl výstavy dobu se věnuje Dvorského kresleným návrhům k počítačovým hrám a prezentaci studia Amanita Design, které vzniklo v roce 2003 a z jehož produkce se světově úspěšnou stala logická hra Machinarium. Zájemci si na třech iPadech mohou některé počítačové hry přímo na výstavě zahrát. A Dvorský brněnským návštěvníkům jako vůbec první zájemcům zprostředkoval herní ukázky z připravované hry Botanicula. A jako epilog výstavy čeká na všechny simulovaná projížďka v Hergotmobilu. Malí si v dětské dílně mohou namalovat svůj vlastní nápad na počítačovou hru.

Celý projekt Kuky se vrací…na Špilberk je příkladem atraktivní rodinné podívané, při které lze zažít spoustu dobrodružství. V zajímavé instalaci lze ocenit třeba už jenom vstupní část, která příchozí vrhne na obrovskou skládku plnou současných odpadků. Až teprve přes ni se lze dostat do mikrosvěta plného přírodnin a svérázných loutek. Brněnský hrad bude poslední, pátou štací této zajímavé podívané z mechu, jeleních kůží, nejrůznějšího paroží a větví. Další štaci by tento organický materiál už nevydržel. I to je možná pobídkou k návštěvě Špilberku…