Evropská základní škola: Brno ji nechce, městská část také ne

Brno – Nad Evropskou základní školou v Brně visí otazník. Město, kterému patří, ji totiž chce převést na městskou část Vinohrady. Peníze na její provoz už ale Brno Vinohradům nejspíš nedá. Starosta městské části takový danajský dar odmítá převzít.

Výstavbu Evropské základní školy si před dvanácti lety prosadilo a nakonec i zrealizovalo město. Teď od ní dává ruce pryč. Důvodem má být to, že už skončil speciální projekt na výuku v anglickém jazyce, a škola je tak dnes už jen běžnou základní školou. Město chce proto zařízení převést na městskou část. Vedení Vinohrad má ale z převodu obavy. „My nejsme schopni přijmout Evropskou základní školu s objektem. Jde především o finance, které by zajišťovaly provoz školy, i o její budoucnost,“ uvedl starosta Brna-Vinohrad Jiří Čejka (ČSSD). 

Město Brno a jeho městská část tak teď vyjednávají o podmínkách převodu. Na kompromis to zatím nevypadá. Brno zatím nabízí Vinohradům na provoz školy jen necelou polovinu z minimálně devíti milionů ročně, které jsou pro chod školy potřeba. „Budeme ještě dál jednat, ale nemyslím si, že bychom provoz plně hradili,“ doplnila náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS), která má na starost školství. 

Pokud škola skončí, musí Brno vrátit dotace

Vinohrady už jednu základní školu spravují, i ta je ale stojí dost peněz. „Jsem z toho trošičku rozpačitý. Pakliže nebudeme schopni naplnit roli správného hospodáře, nebylo by od nás správné, abychom přistupovali na věc, která by do budoucna mohla hrozit různými problémy,“ dodal Čejka. Vrásky na čele dělá současná situace i rodičům žáků. „Bylo by potřeba, aby byl magistrát vstřícnější a dal na školu více peněz. Když je tam určitá nervozita a nejistota, tak se to samozřejmě přenáší na naše děti i na učitele a těm se pak špatně pracuje,“ postěžovala si matka jednoho z žáků Pavlína Bendová.

Ke škole patří i zbrusu nová, ještě nezkolaudovaná tělocvična, postavená z evropských peněz. Pokud se město s Vinohradami nedohodne a škola se zavře, bude muset město několikamilionovou dotaci vrátit.