Milovníci vína ochutnali první vzorky Svatomartinského

Brno - Dnes v 11 hodin se symbolicky otevřely první lahve letošních Svatomartinských vín. Tato značka láká stále více výrobců. Vinařský fond odhaduje, že letos česká produkce dosáhne asi dvou milionů lahví, loni to bylo 1,6 milionu. Právo používat značku Svatomartinské letos získalo 365 vzorků. Zájem vinařů o Svatomartinské v posledních letech roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125.

V Brně dnes první lahev přinesl slavnostní průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody. Vinařský fond tam uspořádal ochutnávku asi stovky vzorků, která přilákala zhruba tisícovku lidí. „Lahví mladého vína je připraveno na tři tisíce a většinou každý rok nic nezbude, vše se vypije,“ řekl manažer Vinařského fondu Pavel Večeřa. Na Svatomartinský košt navíc navážou Svatomartinské hody, na nichž si budou lidé moci za zvýhodněnou cenu vychutnávat ve vybraných restauracích v Brně speciality připravené ke Svatomartinským vínům. Slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku. „Lidé, kteří jsou dnes v práci a nemají čas navštívit brněnský Svatomartinský košt dnes, mohou přijít zítra od 10 do 17 hodin,“ dodal Večeřa.

NO COMMENT: Vítání mladého vína v Brně (zdroj: ČT24)

Mladým vínům letos vládne Müller Thurgau 

„Letošní rok naštěstí počasí vinařům přálo, svatomartinské je velice krásné, čisté, ovocné. Prostě nádherné mladé víno,“ popsal letošní úrodu Večeřa. Názor odborníka potvrdili i návštěvníci slavností. „Letošní vína mi chutnají velice, protože sluníčko bylo v ten správný čas a na vínech je to poznat,“ řekl jeden z návštěvníků Libor Vala. 

V letošní nabídce bílých Svatomartinských vín bude nejvíce zastoupená odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín. U dalších bílých odrůd Veltlínského červeného raného je to23 au Muškátu moravského 43 druhů. Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům s 80 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých budeme vybírat z 37. Modrý Portugal naopak dominuje mezi červenými s 62 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé se 17 víny a sedm vín bude cuvée neboli směs více odrůd. 

Značka Svatomartinské byla registrována v roce1995 aod roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Že je o značku každý rok větší a větší zájem potvrzují i sami vinaři. „Úspěch svatomartinského je čím dál větší. Je to vidět i podle toho, kolik vína každá společnost lahvuje, je to rok od roku víc. My máme letos 200 000 lahví,“ popsal Josef Pouchlý z vinařství Chateau Valtice. Značku mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice. Jejich vzorky musely projít odborným hodnocením.