Demolici odevzdané Slavie řídil navrátilec Balej

Brno – Lepší comeback do Brna si Jozef Balej přát nemohl. Nejprve asistoval u úvodního gólu Komety a zlomeného soupeře ve třetí třetině definitivně dorazil parádní trefou z mezikruží. První čisté konto v sezóně si po výhře 4:0 připsal brněnský brankář Sasu Hovi.

Utkání sousedů z druhé poloviny tabulky začala aktivněji Slavia. V desáté minutě ale naděje hostů na bodový zisk zmrazil Róbert Petrovický, který prostřelil Dominika Furcha z téměř nulového úhlu. V tu chvíli Kometa přebrala do svých rukou otěže zápasu a Slávisty tlačila do obranného pásma.

Slavia nasadila černého Petra

Na zápas v Brně nebudou Slávisté vzpomínat v dobrém nejen kvůli čtyřgólovému výprasku. Možná ještě větší ostudu si totiž uřízli už ve třetí vteřině utkání. Petr Kalus se pustil do potyčky s domácím Tomášem Pospíšilem. Když rozhodčí poslal oba kohouty uklidnit se na trestnou lavici, vyšlo najevo, že slávistický útočník nebyl vůbec zapsán na soupisce. Chyba, která by se možná dala přejít v okresním přeboru, je na extraligové úrovni nevídaná. „Nejdřív jsem myslel, že rozhodčí vyloučili jen mě, jel jsem si to ověřit k časoměřičům, kteří mi ale řekli, že jsem vůbec neměl nastoupit,“ divil se ještě po utkání selhání realizačního týmu Kalus, pro kterého tak zápas skončil už po třech vteřinách. „Na předzápasové soupisce Petr samozřejmě byl, na zápasové už ale ne. Nevím, kde se stala chyba. Možná tím, že jsme soupisku odevzdávali na poslední chvíli a nevšimli si, že jedno jméno chybí,“ doplnil asistent trenéra Růžičky Jiří Čelanský. 

Pozápasové rozhovory (zdroj: ČT24)

Hned ve druhé minutě třetí třetiny napřáhl ke střele ze střední vzdálenosti Radek Dlouhý a Kometa vedla 2:0. Hráči Slavie se dostali do křeče a nedokázali zužitkovat ani půldruhé minuty dlouhou přesilovku pět na tři. „Vypracovali jsme si spoustu šancí, ale potvrdila se naše největší slabina, góly nedáváme, chybí nám střelci,“ posteskl si slávistický asistent Jiří Čelanský.

Přesilovky se letos nedaří ani Kometě, neplatilo to ale tři minuty před koncem druhé třetiny. Jaroslav Svoboda nepříliš prudce vystřelil na bránu a nejistý Furch lovil puk ze sítě potřetí.

V závěrečném dějství dostala Slavia po vyloučení Leoše Čermáka opět šanci hrát proti třem a opět neupěla. Jaroslav Svoboda navíc dokázal v oslabení ujet a ohrozit bránu hostů. Krejčík ho zastavil jen za cenu faulu.  

Sestřih utkání Kometa Brno - Slavia (zdroj: ČT24)

V třiapadesáté minutě, tentokrát při další přesilovce Komety, posunul po nepřehledné situaci Pospíšil puk Balejovi. Slovenský navrátilec poslal nekompromisní bombou puk do šibenice a po závěrečné siréně byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. „Jsem moc rád, že se mi zápas povedl. Obrovský vděk patří fanouškům za to, jaké mi připravili uvítání,“ neskrýval dojetí střelec, který letošní sezónu začal ve Slovanu Bratislava.

I ve středu se Kometa představí před domácím publikem. Dobrý výsledek z pondělního utkání bude chtít potvrdit i v zápase proti loňskému vicemistrovi z Vítkovic.

Kometa Brno – HC Slavia Praha 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Petrovický (Balej, Pospíšil), 22. Dlouhý (Valach, Malec), 37. Svoboda Jar. (Kováčik, Bičánek), 53. Balej (Pospíšil, Petrovický). Vyloučení 7:9. Využití 2:0.

Diváci: 7029

HC Kometa Brno: Hovi - Žižka, Švrček, Kováčik, Bičánek, Valach, Malec, Kempný - Balej, Petrovický, Pospíšil, Hubáček, Čermák L., Zohorna, Svoboda Jar., Dlouhý, Koreis, Svoboda Jak., Jankovič, Křivohlávek, Němec.

HC Slavia Praha: Furch - Kadlec, Kolařík, Roth, Krejčík, Kuboš, Šulc, Vašíček - Žejdl, Tomica, Čermák M., Svoboda T., Jelínek, Jaškin, Krenželok, Doležal, Sklenář, Růžička, Kůrka, Hertl.