Hypotermie zachraňuje lidské životy

Ostrava - Kontrolované chlazení neboli řízená hypotermie – to je metoda, která zvyšuje šance na lepší přežití u pacientů po kolapsech nebo poraněních mozku. Snížení tělesné teploty zpomalí procesy, které mohou způsobit i těžké postižení. Lékaři v ostravské fakultní nemocnici metodu využívají stále častěji u dospělých i u dětí.

Dva týdny, ze kterých si nepamatuje téměř nic. I o tom, že mu na téměř 48 hodin museli snížit teplotu těla, se Daniel Heinz dozvěděl od lékařů. „Snížení teploty neboli umělá hypotermie vede ke zpomalení obratu výměny látkové a snížení spotřeby kyslíku,“ vysvětluje přednosta Anesteziologicko-resuscitační kliniky FN Ostrava Jan Jahoda. „Chlazení se používá u mnoha indikací, základní jsou srdeční zástava, potom úrazy hlavy a zejména mozku,“ doplnil jej jeho kolega Jan Máca. Na áru ostravské fakultní nemocnice využívají řízenou hypotermii nejméně jednou za měsíc. Odhadují, že na úspěchu léčby má metoda až pětinový podíl. „My ji už používáme standardně a myslím si, že je nezastupitelná,“ potvrdil Jan Máca.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Lékaři ochlazují i malé pacienty, dokonce i ty úplně nejmenší – novororozence, které ohrozil nedostatek kyslíku. „Metoda řízené hypotermie se jeví jako jeden z nejefektivnějších postupů, může značně vylepšit prognózu do budoucna, případně i zachránit život,“ říká i primářka neonatologie Renata Poláčková. Metoda podchlazení pod lékařskou kontrolou přišla z Anglie  a používá ji už většina neonatologických pracovišť.

Jak reaguje lidské tělo, když se ochladí až na32 stupňů celsia? Léčebná hypotermie pomáhá v nejkritičtějších chvílích zachránit zdraví i život pacientů - včetně právě narozených dětí. A jak naopak na člověka působí, když se pravidelně zahřívá několika doušky vína –  v unikátní studii to zkoumají olomoučtí lékaři a špičkový kardiolog, který prosazuje nové metody a postupy - Miloš Táborský.  Uvidíte v sobotu v 10:32 a v neděli  22:05 v magazínu Tep na ČT24.