Lidem v Lomnici vadí voda obohacená uranem

Lomnice - Lomnice na Brněnsku se připojí na zdroj vody z vírského vodovodu, který zásobuje Brno. Důvodem je zhoršená kvalita vody, kterou potvrdilo už několik měření. I když stopové prvky obávaného uranu se pohybují kolem maximální přípustné normy, analýza odebrané vody potvrdila zvýšené hodnoty mědi a vápníku a naopak snížené množství hořčíku oproti normě. V Lomnici se proto rozhodli, že přestanou vodu z vlastních zdrojů používat a napojí se na vodovod.

Práce na spojení městyse s Vírským oblastním vodovodem jsou v plném proudu. Díky speciální technice mohou jít práce rychlým tempem vpřed. Stroj, který mají vodohospodáři k dispozici, je schopen položit až 2,5 kilometru potrubí denně.

NO COMMENT: Pokládání vodovodního potrubí (zdroj: ČT24)

Uran teče z kohoutků roky

Uranové podloží může za to, že v Lomnici teče z kohoutků dlouhodobě voda obsahující tento radioaktivní prvek. Městys měl od hygieniků výjimku do roku 2013, teď se musí připojit na Vírský oblastní vodovod. To je pro obec se třinácti sty obyvateli obrovská investice. Celá stavba stojí třiadvacet milionů korun, devět musí zaplatit přímo Lomnice.

„V našem katastru je větrací šachta ze stávajícího potrubí vírského vodovodu a na tuto větrací šachtu se připojíme,“ říká starosta Lomnice Milan Vojta (ODS). Napojení na už nezávádný zdroj by mělo být kompletně hotové do října příštího roku. Kromě problémů s uranem pomůže vyřešit i zásobování malých obcí v okolí Lomnice.