Ostravská realitní kancelář Reality dne dluží statisíce svým klientům

Ostrava - Statisíce korun dluží svým klientům ostravská realitní kancelář Reality dne. Vybrala je na zálohách za pozemky, které však nakonec zájemci nezískali. Nespokojení klienti se proto začali obracet na soud. Kromě jejich žalob přitom soud eviduje na společnost už i několik exekucí. Zástupci realitní firmy však situaci odmítají komentovat.

Tomáš  Ichnovský si chtěl výstavbou rodinného domu splnit svůj dávný sen. Vše začalo, ale i skončilo, pokusem koupit pozemek. Realitní kanceláři Reality dne, patřící do skupiny REAL Nova Group, složil zálohu 100 tisíc korun. Po roce a půl nemá ani parcelu ani peníze. „Ve smlouvě bylo napsáno, že do konce července loňského roku měla realitní kancelář zajistit sepsání kupní smlouvy a do konce roku 2010 ta parcela měla být zasíťována. Bohužel nic nebylo realizováno,“ uvedl klient RK Realitydne.cz Tomáš Ichnovský. Na stránkách RK Realitydne.cz je jako kontaktní místo uvedena adresa Přemyslovců v Ostravě Mariánských Horách, tam sice realitní kancelář sídlí – ale úplně jiná. „Jen v tomto roce bylo ke zdejšímu soudu podáno více než 10 žalob, v nichž se klienti domáhají vrácení právě těch rezervačních záloh, kdy požadovaná částka činí v součtu více než 750 tisíc korun,“ prozradila mluvčí Městského soudu Brno Gabriela Stočková.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Rezervační smlouvu sepisovaly s klienty dvě tehdejší zaměstnankyně realitní kanceláře. Jedna z nich, Kateřina Honzková, už pracuje pro společnost jinou. Ta stejné pozemky nabízí opět k prodeji. Člověkem, u kterého měly skončit všechny peníze, je podle Honzkové člen představenstva společnosti REAL Nova Group Lumír Šindelář. České televizi se odmítl vyjádřit. Mluvčí brněnského městského soudu potvrdila, že kromě žalob klientů se svých peněz domáhají  i další společnosti, kterým REAL Nova Group dluží.  Zda však získají investované peníze nazpět, není vůbec jisté. A to i přesto, že je na majetek realitní společnosti vyhlášeno hned několik exekucí.