Festival francouzského filmu představí podoby lásky

Brno – Od dnešního dne až do 30. listopadu hostí brněnské kino Art Festival francouzského filmu. Festival, který souběžně probíhá v osmi městech České republiky, si letos jako hlavní téma zvolil podoby lásky. Festival představí hned tři filmy v předpremiéře. V Brně ho dnes  večer zahájí snímek Le Havre režiséra Akiho Kaurismäkiho, který v Cannes získal cenu kritiky.

Předpremiérového promítání se v Brně kromě Kaurismäkiho snímku dočká také Milovaní od režiséra Christopha Honorého a Nevěstinec  od Bertranda Bonella. O Cenu diváků bude bojovat čtveřice filmů, které vybrali čeští filmoví novináři. Letos poprvé festival zařadil do programu také sekci Arte, která představuje produkci hraných i dokumentárních titulů prestižní televizní stanice Arte France. Podrobný program je na stránkách festivalu, který se koná už po čtrnácté.

Le Havre (režie A. Kaurismäki)

Hlavní hrdina Marcel Marx žije šťastně ve své čtvrti ve francouzském přístavním města Le Havre s milovanou ženou Arlettou, tráví čas ve svém oblíbeném baru. Čistič bot už dávno rezignoval na své literární ambice. Jeho poklidný život skončí ve chvíli, kdy se ujme třináctiletého afrického mladíka na útěku.

Vydáno pod