Z Bakchovy fontány v Bučovicích bude znovu tryskat voda

Bučovice - Dračí hlavy na zámecké kašně v Bučovicích budou znovu chrlit vodu. Vzácnou Bakchovu fontánu z období manýrismu čeká celková oprava, během které bude obnovena její původní funkce. Renesanční arkádové nádvoří by tak už v příštím roce mohl znovu oživit šum jedné z nejkrásnějších a největších fontán v Evropě.

Bakchova fontána na zámku v Bučovicích je jedním z největších klenotů města. Protože ale v zámecké a městské pokladně nezbývalo na její opravu, snažili se obyvatelé Bučovic vybrat během sbírek a koncertů alespoň na její údržbu. Na celkovou rekonstrukci v hodnotě několika milionů ale stále chyběly peníze.

Vodu v trubkách vzácné kašny po sto čtyřiceti letech znovu rozvíří až investice společnosti EDP. Ta vyrábí na Vyškovsku hazardní přístroje a musí proto do místních samospráv odvádět část ze svých zisků. „U nás ve firmě pracuje mnoho lidí z Bučovic. Protože jsme navíc chtěli podpořit nějaký kulturní projekt, vymohli jsme si na radnici, aby peníze byly investovány do opravy kašny,“ uvedl prokurista firmy Václav Mácha.

Společnost EDP si může vybírat, do které obecní či městské pokladny bude směřovat své „dotace“. Památkáři jsou proto nadšeni, že částka milion osm set tisíc korun míří právě na opravu kašny. „Je to vůbec poprvé, kdy soukromá firma investovala takové velké prostředky na opravu památky,“ neskrýval své nadšení ředitel Národního památkového ústavu v Brně Petr Kroupa.

Manýristická Bakchova fontána nepatří do původní renesanční podoby zámku, ale byla vytesána až v roce 1635. Autorství je přisuzováno Giovannimu Giacomu Tencallovi. Jde o kompozici okřídlených mořských panen sedících na delfínech, dračích hlav chrlících vodu a bohatě tvarované mušle s postavou bakchanta ve vrcholu.

„Částka by měla stačit na kompletní rekonstrukci kašny včetně obnovy vodního proudu a obnovu spodní části, která bude zachytávat vodu. Ta byla odstraněna v roce 1870,“ shrnula kastelánka zámku Jana Buriánková a dodala, že pokud se neobjeví žádná komplikace, což u takové památky nelze vyloučit, mohlo by vše být hotovo do jednoho roku.

Opravou fontány práce na zámku nekončí. Památkáři shání dalších patnáct milionů na nezbytnou opravu střech.